Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ με θέμα τις συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου, αναλύοντας ταυροχρόνως την στάση του ΚΚΕ.
Όπως επεσήμαναν τα μέλη τη ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ:
"Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της Βουλής ψηφίσθηκε από την βουλή το άρθρο 296 του Νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Υπενθυμίζουμε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ΖΗΤΗΣΕ την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του Νομοσχεδίου και επί του άρθρου 296 που ανοίγει τον δρόμο για την παράδοση των Πανεπιστημιακών Δασών στο Περτούλι και στους Ταξιάρχες Χαλκιδικής στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Δύο δάση κυριολεκτικά στολίδια που παραχωρήθηκαν με νόμο τον 1934 στο Πανεπιστήμιο, για εκπαιδευτικούς – ερευνητικούς σκοπούς της Δασολογικής Σχολής για την δημιουργία πρότυπου δασικής διαχείρισης, ανοίγει ο δρόμος για να παραδοθούν μέσω αυτής της Εταιρίας του άρθρου 260 στα μεγάλα συμφέροντα που χρόνια τώρα τα εποφθαλμιούσαν και σκόνταφταν στις αντιστάσεις.
Οι συνέπειες θα είναι ολοφάνερα αρνητικές και για τους εργαζόμενους στα δάση αυτά, Δασεργάτες και εργατοτεχνίτες και άλλους όπως επίσης και στο Περιβάλλον.
Οι επιχειρηματίες που τα ορέγονται στα κέρδη στοχεύουν, αυτά θέλουν να διασφαλίσουν και καμία σημασία δεν δίνουν για το περιβάλλον όπως δείχνει και η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις. Ο λαός είναι που θα τους πληρώνει.
Είναι έγκλημα, σε βάρος των σπουδαστών και της εκπαίδευσης, σε βάρος των εργαζομένων στα δάση αυτά, σε βάρος του περιβάλλοντος.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση πρόσθεσε το κατάπτυστο αυτό άρθρο για τα τα πανεπιστημιακά δάση και τα αγροκτήματα της Γεωπονικής Σχολής την τελευταία στιγμή πριν το καταθέσει, αφού προηγουμένως το είχε κρύψει στην διαβούλευση.
Και μάλιστα το έβαλε σε ένα νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που συνεχίζοντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ που ξεδιπλώνονται εδώ και δύο δεκαετίες προωθούν παραπέρα τις αλλαγές για πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σύμφωνα με τα «θέλω του κεφαλαίου» και θέλουν να εξασφαλίσουν ακόμη πιο φθηνούς ευέλικτους εργαζόμενους, για πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και θα παρεμβαίνουν ανοικτά στα προγράμματα σπουδών και την έρευνα, γενικεύοντας τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή που πρόβλεπε ο νόμος Γαβρόγλου, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κλπ)
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης μέσα στην βουλή συνολικά για το νομοσχέδιο αλλά και ειδικότερα για το άρθρο 296
Οι επανειλημμένες παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ είναι χαρακτηριστικές όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της Βουλής με κορυφαία την Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα – σημειωτέον ο μόνος από τους αρχηγούς κομμάτων που αναφέρθηκε στο θέμα - ό οποίος τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του :
“ Ξεκινώντας την παρέμβασή μου στη σημερινή συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο θέλω καταρχάς να καταγγείλω το γεγονός ότι με το άρθρο 296 και εντελώς αιφνιδιαστικά, βάζετε τα πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στο πιάτο επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για δάση μοναδικής φυσικής ομορφιάς, για τα οποία, εδώ και χρόνια, «τρέχουν τα σάλια» των επενδυτών, που τα βλέπουν ως «φιλέτα».
Σταματήστε το έγκλημα εδώ και τώρα! Αποσύρετε το κατάπτυστο άρθρο, μαζί με άλλα βεβαίως που θα πω παρακάτω…”
Τους προειδοποιούμε: Τα σχέδια τους αυτά δεν περάσουν. Θα μας βρουν απέναντι.
Ο λαός μας και η νεολαία έχουν την δύναμη με τον αγώνα του και με την πάλη του να αχρηστεύσει αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως έκανε και στο παρελθόν
Να αγωνισθούν για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου.
Για το δικαίωμα στην δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής.
Για τον λαό νοικοκύρη στον πλούτο που παράγει, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία του δασικού μας πλούτου από τα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα".