Αν όχι όλες και όλοι, τότε σίγουρα οι περισσότερες/οι, έχουμε μια αδυναμία στο παγωτό, αφού είναι το πιο δροσιστκό και απολαυστικό γλύκισμα, που μας βοηθάει να αντέξουμε τις ημέρες του καύσωνα. Εξού και το γεγονός ότι παρά το δείπνο τους που μπορεί να είναι χορταστικό και νόστιμο, πολλοί άνθρωποι λαχταρούν κι ένα παγωτό για επιδόρπιο.
Σύμφωνα με μια έρευνα της OnePoll, το 68% των ατόμων δήλωσαν ότι έχουν πάντα παγωτό στην κατάψυξή τους. Βέβαια, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πώς η κατανάλωσή του κάθε μέρα επηρεάζει το σώμα μας. Είναι πραγματικά τόσο κακή συνήθεια να τρώμε ένα μπολ παγωτό κάθε βράδυ;
Ειδικοί ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να σταματήσεις να τρως εντελώς αυτές τις γλυκιές μπουκιές δροσιάς, για να έχεις μια υγιεινή ζωή. Το κλειδί είναι η ποσότητα. Υπάρχει διαφορά στο να τρως μια μπάλα παγωτό κάθε βράδυ, από το να τρως 3 ή 4.
Κάποια/-ος που ακολουθεί επίσης μια δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και τελειώνει τη μέρα του με παγωτό, θα έχει διαφορετικές και κυρίως αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, από κάποιον που τρώει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και τελειώνει τη μέρα του με το συγκεκριμένο γλύκισμα.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης παγωτού στον οργανισμό σου
Ο κύριος λόγος για τον περιορισμό τροφίμων όπως το παγωτό οφείλεται στα κορεσμένα λιπαρά και τα πρόσθετα σάκχαρα. Όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας την ποσότητα της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών.
Η υπερβολική κατανάλωση τέτοιου είδους τροφών επηρεάζει ακόμα αρνητικά τον εγκέφαλο – τόσο τη γνωστική υγεία, όσο και την ψυχική υγεία. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχαρόζης, βλάπτει την ικανότητα να προσαρμόζεσαι σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις και μπορεί επίσης να βλάψει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.
Παγωτά χωρίς ζάχαρη
Πέρα από τη μικρή ποσότητα που μπορείς να φας, τα παγωτά χωρίς ζάχαρη μπορούν να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Μερικά από αυτά είναι τα παγωτά με φυσικά γλυκαντικά, όπως στέβια, ερυθριτόλη ή ινουλίνη, που είναι χαμηλά σε θερμίδες και δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μπορείς να επιλέξεις επίσης παγωτά με φρούτα που δημιουργούνται από πολτοποιημένα φρούτα και περιέχουν τις φυσικές ίνες και θρεπτικά συστατικά των φρούτων, εκείνα με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας και τα σπιτικά παγωτά χωρίς ζάχαρη. Μην ξεχνάμε τα σορμπέ που αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου από φρούτα, νερό και φυσικά γλυκαντικά.