Πολλά και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα για τις αποφάσεις των αρμόδιων, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Οι θεωρίες και οι απόψεις για το μπάζωμα, την απομάκρυνση δηλαδή των συρμών και την επικάλυψη του σημείου, ποικίλλουν και ακόμα δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση για το τι συνέβη.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης είπε στον ΣΚΑΪ ότι «κάτω από το σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη περνά ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου της χώρας».

Ο ίδιος τόνισε ότι το μπάζωμα έγινε με χαλίκι και όχι τσιμέντο.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, το γεγονός ότι κάτω από το σημείο της τραγωδίας περνά αγωγός φυσικού αερίου προκαλεί αγωνία και ερωτήματα.

Πώς γίνεται κάτω από σιδηροδρομική γραμμή να βρίσκεται μια τόσο κομβική υποδομή; Είναι ανθεκτικός ο αγωγός; Ισχύουν τα λεγόμενα του υπουργού; Ποιοι γνώριζαν για την ύπαρξή του στο σημείο; Ποιες αρχές είναι αρμόδιες για το θέμα;

Τι συνέβη στα Τέμπη

Το Reader επικοινώνησε με την ΡΑΑΕΥ, η οποία από τη μεριά της κοινοποίησε τις ερωτήσεις μας στον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και λάβαμε τις παρακάτω απαντήσεις:

Ο ΔΕΣΦΑ επιβεβαιώνει την εγγύτητα του αγωγού υψηλής πίεσης με τη θέση του δυστυχήματος.

Ο αγωγός διέρχεται παράλληλα και σε απόσταση 10 περίπου μέτρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ κατόπιν της σύγκρουσης, ένα από τα εκτροχιασμένα βαγόνια κατέληξε πάνω από τη θέση διέλευσης του αγωγού.

Οι αγωγοί του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου είναι υπόγειοι και δεν επηρεάζονται από βάρος και φωτιά όπως απεδείχθη από το περιστατικό των Τεμπών, όπου το βαγόνι κατέληξε πάνω από την θέση του αγωγού.

Η ανθεκτικότητα του δικτύου αποδεικνύεται επίσης και στις περιπτώσεις πυρκαγιών, όπου το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα.
Ο ΔΕΣΦΑ πραγματοποίησε επίσης, μετά το δυστύχημα, όλες τις απαραίτητες τεχνικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εσωτερικής Επιθεώρησης του αγωγού (In Line Inspection – ILI), για να επιβεβαιώσει την ακεραιότητα του αγωγού και να αποκλείσει μη ορατές ζημιές.

Σε ερώτηση του Reader για το ποιοι θεσμικοί παράγοντες είναι ενήμεροι για τους «χάρτες» των αγωγών, ο ΔΕΣΦΑ απαντά:

Ο χάρτης με το δίκτυο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου είναι αναρτημένος στον ιστότοπο της εταιρείας. Κατά μήκος του δικτύου υπάρχουν στήλες σήμανσης (marker posts), όπου υποδεικνύουν την θέση του αγωγού.

Ο Διαχειριστής δεν δίνει ακριβείς συντεταγμένες σε κανέναν φορέα για λόγους ασφαλείας, εκτός από την περίπτωση ύπαρξης δικαστικής αποφάσεως ή κατόπιν νόμιμης προσκλήσεως από αρμόδια Αρχή.