Σε νέα κρίσιμη φάση εισέρχεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την υπόθεση των Τεμπών, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να καταθέσει την προσεχή εβδομάδα την πρότασή της αναφορικά με την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανώτατοι δικαστές –και όχι οι πολιτικές δυνάμεις– να έχουν τον καθοριστικό λόγο για καίρια ζητήματα της έρευνας.

Με άλλα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ακολουθήσει το λεγόμενο “μοντέλο Τριαντόπουλου” και για τον Κώστα Καραμανλή, στο οποίο η Δικαιοσύνη θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

«Όπως και στην περίπτωση Τριαντόπουλου θέλουμε το ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν, το αν θα είναι το Α ή Β αδίκημα, πέραν όσων έχουν προταθεί, το αν οι κατηγορούμενοι θα είναι ένας, δύο ή τρεις, να το αποφασίσουν οι ανώτατοι δικαστές και όχι τα κόμματα» εξηγούν κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, διαμηνύουν πως το κυβερνών κόμμα θέλει οι πολιτικοί να κρίνονται όπως όλοι οι πολίτες.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι εάν το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει ότι ένα αδίκημα δεν είναι αρκετό και πρέπει να αναβαθμιστεί, τότε αυτό οφείλει να το σεβαστεί η Βουλή.

Η στάση αυτή, ωστόσο, δεν βρίσκει σύμφωνη την αντιπολίτευση. Από τα κόμματα της μειοψηφίας εκφράζονται ενστάσεις και κατηγορίες ότι η κυβέρνηση, μέσω της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, επιδιώκει να αποφύγει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. «Με νομικές ακροβασίες επιχειρούν να “ξεπλύνουν” τις ευθύνες του Καραμανλή», τονίζει το ΠΑΣΟΚ. Ανοιχτό αφήνει προσώρας ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο να στηρίξει την πρόταση προανακριτικής που κατέθεσε πριν λίγο το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν επιθυμείτε Προανακριτική, όπως έγινε στην περίπτωση Τριαντόπουλου όπου η υπόθεση πήγε στον φυσικό της δικαστή, για να μην έρθει να καταθέσει ο πρωθυπουργός» είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση απαντά στις αιτιάσεις αυτές με κατηγορηματικό τρόπο. Όπως αναφέρεται, εάν το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει απαραίτητη την κλήτευση οποιουδήποτε προσώπου για κατάθεση, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, η παρουσία του ενώπιον των δικαστικών αρχών είναι υποχρεωτική και αυτονόητη. Επιπλέον, τονίζεται ότι εάν το Δικαστικό Συμβούλιο αποφανθεί ότι κάποιο αδίκημα χρήζει αναβάθμισης ή διαφορετικής ποινικής μεταχείρισης, η Βουλή οφείλει να σεβαστεί πλήρως την κρίση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

newsbomb.gr