Με περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο τίθεται μέσα στην εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση. Η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο οριζόντιων ποσοστιαίων αυξήσεων που θα ανέρχονται στα 70 ευρώ τον μήνα για όσους δεν έχουν παιδιά, στα 90 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί και στα 120 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το τελικό σχέδιο αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει και αυξήσεις της τάξεως του 30% στα επιδόματα που εισπράττουν όσοι έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και πρόσθετες ενισχύσεις για όσους αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια. Το πλαίσιο των παρεμβάσεων θα συμπληρωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων που θα φέρει επιπλέον 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε όσους ασκούν επάγγελμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως βαρύ και ανθυγιεινό.
Η λογική της οριζόντιας αύξησης –ένα ποσό για όλους ανεξάρτητα από το αν κατατάσσονται στη βαθμίδα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στη βαθμίδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής– υιοθετήθηκε ώστε η ποσοστιαία αύξηση να είναι μεγαλύτερη για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο συγκριτικά με αυτούς που έχουν περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας. Αρα, με τη «συνταγή» της τριπλής αύξησης (οριζόντια αύξηση της τάξεως των 70 ευρώ συν αυξημένο επίδομα τέκνων συν αυξημένο επίδομα θέσης ευθύνης) επιτυγχάνονται οι ακόλουθοι στόχοι:
1. Να υπάρξει ουσιαστικότερη ποσοστιαία αύξηση για όσους κατατάσσονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η οποία πρακτικά καλύπτει μεγάλο μέρος του πληθωρισμού της τελευταίας διετίας που διαμορφώνεται στο 12%. Ετσι, δίνοντας 70 ευρώ επιπλέον στον νεοεισερχόμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μεικτές αποδοχές διαμορφώνονται στα 928 ευρώ, από 858 ευρώ, και η ποσοστιαία αύξηση είναι 8,2%. Περίπου 70 ευρώ θα πάρει και ο εργαζόμενος που κατατάσσεται στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο έχοντας συμπληρώσει 36 χρόνια στο Δημόσιο. Αυτός θα δει τον βασικό του μισθό να ανεβαίνει από τα 1.578 στα 1.648 ευρώ, οπότε η ποσοστιαία αύξηση είναι 4,44%. Αν επιλεγόταν ίδια ποσοστιαία αύξηση για όλους (και όχι οριζόντια), η μισθολογική ψαλίδα ανάμεσα στον νεοεισερχόμενο και στον παλαιό εργαζόμενο θα άνοιγε ακόμη περισσότερο.
2. Να ενισχυθεί και στο Δημόσιο η «πολιτική του δεύτερου παιδιού». Ενώ το επίδομα για όσους έχουν ένα παιδί θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ (άρα 90 ευρώ μαζί με την οριζόντια αύξηση), για αυτούς που έχουν δύο παιδιά η αύξηση του επιδόματος τέκνων θα είναι 50 ευρώ (άρα 120 ευρώ μαζί με την οριζόντια αύξηση). Στην πράξη, ποσοστιαία αύξηση για τον νεοεισερχόμενο με δύο παιδιά μπορεί να φτάσει και στο 13%. Από τα 928 ευρώ σήμερα στα 1.048 ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από τα 1.162 στα 1.282 ευρώ για τους εργαζομένους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
3. Να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα ανάμεσα σε όσους έχουν θέση ευθύνης και στους νεοεισερχόμενους. Ο πρωθυπουργός σχολίασε στην ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή η απόσταση στην Ελλάδα ανάμεσα στις αμοιβές του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας και του γενικού διευθυντή στην υπηρεσία. Το άνοιγμα της ψαλίδας επιτυγχάνεται με τη μεγάλη αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%. Ετσι, ο προϊστάμενος τμήματος που σήμερα λαμβάνει 290 ευρώ τον μήνα μπορεί να λάβει ακόμη και 85-90 ευρώ επιπλέον (πέραν των αυξήσεων που προαναφέρθηκαν), ενώ για τον διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τα 550 ευρώ, το επίδομα μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 165 ευρώ τον μήνα.
Στις νέες διατάξεις που θα κατατεθούν στις αρχές της εβδομάδας για δημόσια διαβούλευση θα συμπεριληφθούν και παρεμβάσεις που θα αφορούν τα ειδικά μισθολόγια. Ετσι, σημαντικές αυξήσεις αναμένονται και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και της Αστυνομίας, για τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού κ.λπ. Το πακέτο περιλαμβάνει και το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά. Θα ανακοινωθεί το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Ουσιαστικά, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας των διαφόρων υπουργείων με το υπουργείο Οικονομικών θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος μετά τη νέα κατανομή που έγινε μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών.
Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024. Επί των αυξημένων ποσών που αφορούν τα μεικτά θα επιβληθούν οι κρατήσεις για φόρους και εισφορές, οπότε η καθαρή αύξηση θα είναι κατά 30%-40% μειωμένη σε σχέση με τα ποσά που προαναφέρθηκαν. Για τα επόμενα χρόνια, αυξήσεις θα δίνονται μόνο σε όσους θα αλλάζουν κλιμάκιο είτε ανά δύο είτε ανά τρία χρόνια.
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Θάνο Τσίρο, Καθημερινή)