Την παρουσίαση των δυνατοτήτων και της εξειδικευμένης πληροφόρησης των μετεωρολογικών σταθμών, έκαναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σήμερα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας με τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηλ. Λεοντάρη και τον Σταύρο Μπατζόπουλο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας της Περιφέρειας στο πλαίσιο της ενίσχυσης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως τόνισαν στη συνέντευξη τύπου, οι πολίτες της Θεσσαλίας μπορούν πλέον να λαμβάνουν εξειδικευμένη μετεωρολογική πρόγνωση, μέσω ειδικού διαδραστικού χάρτη, καθώς η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο / meteo.gr, έχουν αναπτύξει και αξιοποιούν 13 μετεωρολογικούς σταθμούς, προς το παρόν, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας.
Η εφαρμογή αυτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ενότητα “Πληροφόρηση” ή απευθείας στο link https://stratus.meteo.noa.gr/meteoscope/thessaly και παρέχει live δεδομένα και προγνώσεις μέσω του εγκατεστημένου δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών.
Η αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων σε θέματα παρατήρησης και πρόγνωσης καιρού, με ενσωμάτωση της καινοτομίας στις επιχειρησιακές αποφάσεις θα βοηθήσουν στην παροχή έγκαιρης πληροφόρησης μετεωρολογικών δεδομένων και τοπικών προγνώσεων.
Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι να λαμβάνει και να παρέχει ολοκληρωμένη και άμεση ενημέρωση των τοπικών αρχών, με ταυτόχρονη διασύνδεσή τους με τη ροή των πληροφοριών (παρατηρήσεις και προγνώσεις).
Σήμερα η ροή των σχετικών πληροφοριών σε τοπικό επίπεδο δεν υφίσταται, ενώ είναι προφανές ότι η καλύτερη ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης ενός έντονου καιρικού φαινομένου θα βοηθήσει στην
καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα των τοπικών δυνάμεων πολιτικής προστασίας.
Μάλιστα για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο πρόκειται να προβούν στη διεύρυνση των δικτύων παρακολούθησης τόσο με μετεωρολογικά ραντάρ όσο και με μετεωρολογικούς σταθμούς, όργανα και αισθητήρες που επιτρέπουν την παρακολούθηση των φαινομένων τόσο για την πρόγνωση όσο και για την παρακολούθηση κατά το χρόνο που αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παράλληλα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) έχει εγκατασταθεί ένας μικρός αριθμός “σταθμομετρητών” για την παρακολούθηση της μεταβολής του ύψους του νερού των ποταμών.
Στόχος της περιφέρειας είναι, μέσω όλων αυτών των συστημάτων και της διαθέσιμης τεχνολογίας, να καταστεί δυνατή, κάποια στιγμή, η έγκαιρη και αναλυτική πρόγνωση και προειδοποίηση (48-72 ωρών), κατά περιοχή της περιοχή και πριν την εμφάνιση κάποιου καιρικού φαινομένου έτσι ώστε να ενημερώνονται οι επαγγελματικές ομάδες αγροτών, κτηνοτρόφων, βιοτεχνών, καθώς και οι απλοί πολίτες.
Η πληροφορία αυτή θα αξιολογείται και θα παρέχεται από το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ετοιμάζεται στο κτίριο της οδού Θεοφράστου.
Παράλληλα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλία ασκήσεις ετοιμότητας για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή.
Οι ασκήσεις αυτές θα έχουν στόχο τον εκ των προτέρων αρτιότερο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και την εκπαίδευση του προσωπικού έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας και ενεργοποίησης των εμπλεκόμενων μέσων και φορέων.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο κ Μπατζόπουλος παρουσίασε την εφαρμογή και κάποιες από τις δυνατότητές του, που είναι ήδη διαθέσιμες.