«Η Ελλάδα στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται σε καλό επίπεδο, ειδικά σε σχέση με τις εφαρμογές και την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε αρκετά βήματα ώστε να μην αποτελούμε μόνο καταναλωτές της ΤΝ αλλά να πάμε στο επίπεδο παραγωγής της με δικά μας μέσα», σημείωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο φετινό Digital World Summit που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει το στρατηγικό όραμα της Ελλάδας αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.  

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την παρουσίαση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, του νέου Ψηφιακού Βοηθού για τον Τουρισμό, μιας εφαρμογής που θα διευκολύνει τους επισκέπτες της χώρας, παρέχοντάς τους σημαντικές πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζονται, ενώ υπογράμμισε τους τρεις τομείς πάνω στους οποίους εργάζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην παρούσα φάση. Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί τρία πράγματα: δεδομένα, υπολογιστική ισχύ και ανθρώπινο δυναμικό». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής Χρήσης Δεδομένων, τον υπερ-υπολογιστή «Δαίδαλο» καθώς και προγράμματα reskilling και upskilling σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες και την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Ακόμη, έθεσε το ορόσημο των 12 μηνών για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα κατηγοριοποιεί τις καινούργιες εφαρμογές που θα προκύπτουν με βάση το AI Act. Παράλληλα, σημείωσε πως καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να κλείσουν τα επικίνδυνα μοντέλα που είτε δημιουργούν προφίλ χρηστών είτε βαθμολογούν τους πολίτες.   

Τις εργασίες του συνεδρίου, άνοιξε ο Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ),  Κωνσταντίνος Μασσέλος. «Η ρύθμιση, επιπλέον, έχει σαν στόχο να μην δημιουργεί εμπόδια στην καινοτομία αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η καινοτομία υπηρετεί θεμελιώδεις κοινωνικούς στόχους και αυξάνει την ευημερία σε μια βιώσιμη βάση», δήλωσε χαρακτηριστικά.   

Το Digital World Summit Greece αποτελεί την ελληνική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου IGF και τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων.  

Στο φετινό συνέδριο, με θέμα «Shaping The Future of A.I.», διακεκριμένοι ομιλητές, εμπειρογνώμονες και καταξιωμένοι ειδικοί συζητούν για τα ρυθμιστικά, τεχνικά και ηθικά ερωτήματα που έχουν αναδυθεί κατά την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.  

Το Digital World Summit Greece διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ψηφιακοί Διάλογοι” (Digital Dialogues). Χορηγοί του φετινού συνεδρίου είναι το ISOC Foundation, o ICANN, η KYRIAKIDES GEORGOPOULOS Law Firm (KG Law Firm), το Holy Llama Creative Bakery, η code4thought και η 4Hats Conceptual Agency. 

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά στο YouTube κανάλι του DWS Greece (https://www.youtube.com/live/s4aunqOCOtc) και στα social media.   

Σχετικά με το Digital World Summit Greece: 

Το Digital World Summit Greece είναι μια πρωτοπόρα και δυναμική πρωτοβουλία με στόχο την αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση του Διαδικτύου στην Ελλάδα. Λειτουργώντας ως πλατφόρμα διαλόγου ενώνει διαφορετικούς φορείς και ομάδες, διαμορφώνοντας προτάσεις πολιτικής από τη βάση προς την κορυφή (bottom up), οι οποίες αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά δικαιώματα. Είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου Internet Governance Forum και τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.