Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Σε πολύ δύσκολο σταυροδρόμι ευρίσκεται το πολιτικό σύστημα της χώρας και αυτό φαίνεται τόσο από τις δημοσκοπήσεις, που είναι πολύ άσχημες, για τα τρία κόμματα εξουσίας, και από τις διεργασίες για την ανάδειξη νέων αρχηγών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Έτσι έχει ξεσπάσει ένας «βρώμικος» πόλεμος με χτύπημα «κάτω» από την μέση και με κινητοποίηση όλων των συστημάτων και των διασυνδέσεων, προκειμένου να φανεί ότι οι νέες ηγεσίες, που έχουν άσχημο παρελθόν, μπορούν να αποκαταστήσουν την χαμένη αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της πολιτικής. 

Η «ανθρωποφαγία», που υπάρχει σ΄όλα τα κόμματα εξουσίας, δεν είναι καθόλου καλό σημάδι για το τι θα ακολουθήσει. 

Την στιγμή αυτή δεν υπάρχει αρχηγός, που να χαράσει παραγωγική και αποτελεσματική πολιτική ούτε στο Σύριζα ούτε στο Πασοκ, ενώ η αμφισβήτηση και του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη άρχισε με τους 11 «αντάρτες» της Ν.Δ. και με την διαγραφή του Παύλου Σαλμά.

Δεν αποκλείεται, μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία να υπάρξουν διαμαρτυρίες, αποχωρήσεις ή ακόμα και διασπάσεις, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Τα … όργανα, όμως, αργά και σιωπηλά, άρχισαν και στο κόμμα της Ν.Δ., που ο Πρωθυπουργός το θεωρεί ως δικό του κτήμα. 

Η «ανταρσία» των 11 δεν ήταν ως «κεραυνός εν αιθρία» αλλά έγινε μετά από συσωρευτική απήχηση πολλών πολιτικών λαθών του Μητσοτάκη και μετά από τις κάκιστες δημοσκοπήσεις για την Ν.Δ., αφού από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2024 έχασε 20 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε το 21%.

Δεν είναι σχήμα λόγου, ότι η Ν.Δ. είναι καζάνι που βράζει αλλά πραγματικότητα. 

Κατ’ αρχάς δεν είναι μόνοι 11 η «ζωηροί» βουλευτές αλλά είναι κάμποσες δεκάδες.

Η κρίση αυτή στην κυβέρνηση οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως ο αυταρχισμός του Πρωθυπουργού, οι λανθασμένες κοινωνικές και πολιτικές επιλογές, η υπουργοποίηση όσων από την ψευτοΑριστερά και από το Πασοκ προσχωρούν στην Ν.Δ., η περιθωριοποίηση και μη αξιοποίηση στελεχών της Δεξιάς, η μυστική διπλωματία του Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά, η εγκληματικότητα και ο «Γάμος». Αυτά οδηγούν την κυβέρνηση του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη σε ακατάσχετη φθορά και … αιμορραγία. 

Έτσι ο αμφισβητούμενος Πρωθυπουργός ξεκίνησε ένα «βρώμικο» πόλεμο με απειλές για πρόωρες εκλογές και διαγραφές, προκειμένου να διατηρήσει τον θρόνο. 

Γεγονός είναι πως με την σημερινή εικόνα της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές 50 με 60 βουλευτές της Ν.Δ. θα μπουν στο χρονομπούλαπο της ιστορίας και θα εξαφανισθούν. 

Εφιάλτης για τον Πρωθυπουργό είναι τόσο οι «αντάρτες» όσο και οι δηλώσεις των δύο πρώην Πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά, οι οποίοι αμφισβητούν ευθέως το μοντέλο των πολιτικών αλλάγών και προτιμήσεων του Μητσοτάκη, το ύφος της εξουσίας, τα σκληρά οικονομικά μέτρα, την αλλαγή της φυσιογνωμίας της Ν.Δ. και την καταρράκωση των Αξιών και των Αρχών του κόμματος. 

Η Ν.Δ. του ΚυριαΚούλη δεν έχει καμία σχέση με την Ν.Δ. του Κων/νου Καραμανλή και η παρουσία του Πρωθυπουργού στα 50 χρόνια τα κόμματος της Ν.Δ. ήταν υποκριτική και προκλητική. 
Μπορεί ευθέως να μην απειλείται άμεσα η κυριαρχία της «Αγίας Οικογένειας», είναι όμως, γεγονός πως αμφισβητούνται ευθέως τόσο ο ίδιος όσο και οι επιλογές του.

Κάπως έτσι, ξαφνικά, αρχισαν τα τραπεζώματα των βουλευτών της Ν.Δ. από Υπουργούς και σύντομα θα τους «Τραπεζώσει» και ο Μητσοτάκης, προκειμένου να κατευνάσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

«Οι μεγάλες πέτρες για να παραμείνουν όρθιες στηρίζονται από μικρές. Όταν, όμως, ξεσύρουν οι μικρές τότε πέφτουν και οι μεγάλες» όπως έλεγε ο Πλάτων. 

Έτσι το «μασάζ» των βουλευτών της Ν.Δ. άρχισε πάλι, όπως έκανε και ο Σκέρτσος, που δήλωσε πως δεν ήταν ποτέ με την Ν.Δ., στην περίπτωση του «Γάμου». 

Μεγάλα τα προβλήματα του Πρωθυπουργού και τα ποιό μεγάλα είναι η Ακρίβεια, το «Ανταρτικό», η Παιδική εγκληματικότητα και ο … περίφημος «Γάμος» των ομοφυλοφίλων, που ήταν βόμβα μεγατόνων στις Αξίες και της Αρχές της Εκκλησίας.

Στα σχέδια του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη είναι και η ΦΥΓΗ από την αποτυχημένη κυβέρνηση και η ανάληψη Ευρωπαϊκού αξιώματος, γιατί η πολιτική, γενικά, είναι ένα σύστημα που προσελκύει τους αποτυχημένους, τους τεμπέληδες, τους άνεργους και τα ανώριμα παιδιά της «Οικογενειοκρατίας». 

Οι αναταράξεις και ο πανικός στο Μαξίμου εντείνονται και θα μεγαλώσουν, όταν από τις αρχές του 2025 ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης μπει στην διαδικασία συνδιαλλαγής για τις ΕλληνοΤουρκικές διαφορές. 

Τα δύσκολα είναι πολλά, όπως μπροστά είναι και θέματα Δικαιοσύνης, Τάξης, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εσωκομματικά και Θεσμικά.

Η πολιτική… φτώχεια οδηγεί τον Πρωθυπουργό ακόμα και στην σκέψη αλλαγής του Εκλογικού νόμου, γιατί τα … κουκιά δεν βγαίνουν. 

«Η πενία τέχνας κατεργάζεται» όπως έλεγε ο αρχαίος ποιητής Θεόκριτος (3ο αιώνα π.Χ.) και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κακή, γιατί έκοψε κάθε επαφή με την κοινωνία και είναι αντιλαϊκή και γι΄αυτό… ψάχνεται…!

«Καλύτερη κυβέρνηση, είναι εκείνη όπου ο Λαός υπακούει στους άρχοντες και οι άρχοντες στους νόμους» τόνιζε ο σοφός Σόλων.

Τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, γιατι στα λόγια έχουμε Δημοκρατία αλλά στην πραγματικότητα κάνει ό,τι θέλει, ελλείψει και Αντιπολίτευσης, «ο παντοκράτορας» ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης». 

Το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata.

Ο Λαός δυστυχεί και αγανακτεί με όσα γίνονται στον πολιτικό στίβο, αλλά τα παιχνίδια εξουσίας καλά κρατούν.

Πάντως μετά από τις εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία, η Ευρώπη κλείνει «επί Δεξιά» με ειδικές θέσεις, για το μεταναστευτικό, την οικονομία και την λειτουργία τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι και η Δεξιά στην Ελλάδα, αθροιστικά, αγγίζει το 20% και αυτό είναι ένας εφιάλτης για τον ΚεντροΑριστερό Πρωθυπουργό της χώρας.

«Τα πάντα ρει και ουδέν μένει» έλεγε ο «σκοτεινός» φιλόσοφος Ηράκλειτος, δηλ. όλα αλλάζουν τίποτε δεν μένει σταθερό.