Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, την απαράδεκτη καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) που προβλέπεται από το νόμο 4521/2018, προκειμένου να εισαχθούν κατά 2% περισσότεροι μαθητές της Γ Λυκείου στα δημόσια ΑΕΙ, οι οποίοι προέρχονται από περιοχές που επήλθαν μεγάλες φυσικές καταστροφές και είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως της Π.Ε. Τρικάλων.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσαν σήμερα 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τον να απαντήσει αν και πότε θα εφαρμόσει τον νόμο, εκδίδοντας τη σχετική Υ.Α. , ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης στην έκδοσή της, καθώς και ποια άλλα μέτρα προτίθεται να πάρει για τη στήριξη των φοιτητών των Τρικάλων και της Θεσσαλίας, αφού το 2% είναι το ελάχιστο που πρέπει να πράξει.

Ειδικότερα, μετά την κατάθεση της 1ης ερώτησης στις 7 Φεβρουαρίου 2024 και τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης τον Ιούνιο του 2024, καταθέτουμε 3η ερώτηση καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να βάλει επιτέλους τέλος στην ομηρία των μαθητών από τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την έκδοση της Υ.Α., ώστε να γνωρίζουν σε ποια σχολή και σε ποια πόλη θα σπουδάσουν.

Επισημαίνουμε ότι ήδη οι οικογένειες των μαθητών που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ενοικίασης κι εγκατάστασης  των παιδιών τους στις έδρες των πανεπιστημίων, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όσοι προέρχονται από τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, εφόσον δεν γνωρίζουν σε ποια σχολή εισάγονται τελικά.

Καλείται, επομένως, ο κ. Υπουργός να εκδώσει άμεσα την Υ.Α., δεδομένου ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος καθυστέρησης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 

Θέμα: «Επιτέλους, προχωρήστε στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή 2% των μαθητών της Γ Λυκείου στα δημόσια ΑΕΙ από τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία».

Ένα χρόνο από τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ταχείς διαδικασίες αποζημίωσης των πλημμυροπαθών κι αποκατάστασης των καταστροφών, σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως.

Έγκαιρα, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ άλλων μέτρων ανακούφισης, προτείναμε προς το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΑΙΘΑ) την επέκταση των «σχολικών γευμάτων» ειδικά στη Θεσσαλία, την κατ’ εξαίρεση μεταγραφή των φοιτητών σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή μέτρα στήριξης όσων δεν έχουν αντιστοιχία (π.χ. φοιτητικό επίδομα), την άμεση αποκατάσταση των ζημιών των σχολείων και του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, την εφαρμογή του νόμου για το ειδικό ποσοστό εισαγωγής (2%) των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, λόγω φυσικών καταστροφών (Ντάνιελ).

Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεν εξέπεμψε ούτε ένα θετικό μήνυμα προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους μαθητές, ιδιαίτερα της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι εκτός του προσωπικού τους αγώνα για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, φέρουν κι όλο το ψυχολογικό βάρος της καταστροφής από τις πλημμύρες.

Πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν ακόμα και ζητήματα επιβίωσης, δεδομένου ότι οι γονείς τους έχουν απωλέσει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία και οι αποζημιώσεις ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι μαθητές αναγκάστηκαν να διακόψουν και τα φροντιστήριά τους, είτε εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης σε αυτά είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 13Β του ν. 4521/2018, όπως τροποποιήθηκε κι ισχύει, «Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών… εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών… Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας…»

Είναι, επομένως σαφές , ότι οι μαθητές του Νομού Τρικάλων, αλλά και όλων των  άλλων πληγέντων Νομών και περιοχών της Θεσσαλίας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, έχουν ελάχιστο δικαίωμα την εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.

Στην παρ. 2 του ίδιου νόμου αναφέρεται: «Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό)…»

Για τη στήριξη των μαθητών της Γ΄ Λυκείου των Τρικάλων κι ευρύτερα της Θεσσαλίας με έκδοση της σχετικής Υ.Α. κατ΄ εφαρμογή του Ν. 4521/2018,  έχουμε καταθέσει ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού από το Φεβρουάριο του 2024, χωρίς να απαντηθεί ποτέ, ενώ τον Ιούνιο του 2024 συζητήθηκε σχετική επίκαιρη ερώτηση με το ίδιο θέμα.

Ωστόσο, ενώ έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής για τα δημόσια ΑΕΙ της χώρας και παρά τα αιτήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κι ομόφωνα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το αίτημα των 15μελών Συμβουλίων των μαθητών Λυκείων Θεσσαλίας, τις ερωτήσεις άλλων Βουλευτών για το ίδιο θέμα, το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αρνείται πεισματικά να εκδώσει έγκαιρα τη σχετική Υ.Α..

Είναι, επομένως, ακατανόητη η εμμονή της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού να μην εκδίδει την Υ.Α., παίζοντας με την αγωνία εκατοντάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την καθυστέρηση στην έκδοση της Υ.Α., αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς, ότι το Υπουργείο και γνώριζε τι προβλέπεται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και υποχρεούται εκ του νόμου (4521/2018) να εφαρμόσει τις προβλέψεις του (άρθρο 13Β).

Ένα είναι βέβαιο, ότι και οι μαθητές και οι γονείς τους δε δικαιούνται τέτοιας αντιμετώπισης.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα εφαρμόσει, επιτέλους, τον ψηφισμένο νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης των μαθητών των πλημμυροπαθών κατοίκων των Τρικάλων κι όλων των περιοχών της Θεσσαλίας κι αλλού που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
  2. Ποιοι ιδιαίτεροι υπηρεσιακοί ή άλλοι λόγοι καθυστερούν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, κατ΄ εντολή του άρθρου 13Β του Ν. 4521/2018;
  3. Πότε θα εκδοθεί η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση για την καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή σε ποσοστό 2%, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός;
  4. Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να αντισταθμίσουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν «επί ίσοις όροις» με τους συνυποψηφίους τους άλλων περιοχών, όπως κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές ή άλλες διευκολύνσεις;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα

Καλαματιανός Διονύσης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κόκκαλης Βασίλης

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γιώργος

Χρηστίδου Ραλλία