Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι στην πλειονότητά τους δεν απασχολούνται και τις 25 ημέρες τον μήνα, αλλά αρκετά λιγότερες. Ομως, η μείωση της σύνταξης εφαρμόζεται από τον ΕΦΚΑ είτε εργαστούν 5 ημέρες είτε ολόκληρο τον μήνα, με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους.
Ενα σχέδιο κλιμακωτών, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης, περικοπών της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας γράφει η εφημερίδα καθημερινή. Σήμερα, η σύνταξη περικόπτεται οριζόντια κατά 30%, είτε ο συνταξιούχος εργάζεται πέντε ημέρες τον μήνα είτε 25. Το σχέδιο που υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου προβλέπει ότι η περικοπή θα είναι 30% για όσους έχουν πλήρη απασχόληση και θα μειώνεται όσο λιγότερες είναι οι μέρες εργασίας. Στόχος είναι να νομιμοποιηθεί η απασχόληση των συνταξιούχων, καθώς το «πέναλτι» λειτουργούσε ως αντικίνητρο, και ταυτόχρονα να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας με έμπειρο προσωπικό.
Με στόχο τη «νομιμοποίηση» της απασχόλησης συνταξιούχων, αλλά και τη στελέχωση επιχειρήσεων που αδυνατούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας με έμπειρο προσωπικό, προωθείται ένα πιο ευέλικτο καθεστώς μείωσης των συντάξεων στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να απασχοληθεί.
Ηδη στελέχη της Ν.Δ. αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δουλεύουν περισσότεροι συνταξιούχοι νόμιμα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία, να καλυφθούν κενές θέσεις αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Αντίστοιχες πιέσεις ασκούν άλλωστε και μεγάλες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να στελεχώσουν τμήματα κρίσιμης σημασίας με στελέχη που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και τα οποία πλέον, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της, έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Το βασικό σενάριο που ήδη υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας από την προηγούμενη ηγεσία αφορά την εφαρμογή ενός πιο αναλογικού τρόπου υπολογισμού του «πέναλτι», δηλαδή της μείωσης των συντάξεων κατά 30%, με βάση τις ημέρες εργασίας. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν απασχολείται και τις 25 ημέρες τον μήνα, αλλά αρκετά λιγότερες. Ομως, η μείωση της σύνταξης εφαρμόζεται από τον ΕΦΚΑ είτε εργαστεί 5 ημέρες τον μήνα είτε ολόκληρο τον μήνα, με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.
Εφόσον εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα με αναλογικότερες ποινές, οι απώλειες στο εισόδημα του συνταξιούχου θα είναι πολύ μικρότερες.
Σήμερα είναι 30%
Να σημειωθεί ότι σήμερα, εάν κάποιος συνταξιούχος εργάζεται, έχει μείωση κατά 30% στη σύνταξή του. Λαμβάνει δηλαδή το 70% τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής. Η πρώτη παρέμβαση προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός δικαιότερου συστήματος έγινε με τον νόμο Βρούτση, που μείωσε την ποινή από 60% σε 30%. Ομως αυτή παρέμεινε οριζόντια, για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης.
Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει κύρια σύνταξη 650 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ τον μήνα και εργαστεί για 10 ημέρες τον μήνα, θα υποστεί περικοπή του εισοδήματός του από συντάξεις κατά 30%. Συνεπώς θα λάβει κύρια σύνταξη 455 ευρώ και επικουρική 105 ευρώ. Χάνει, δηλαδή, 240 ευρώ. Εάν το ποσοστό μείωσης πέσει στο 10% για τις 10 ημέρες, η μείωση της κύριας σύνταξης θα είναι 65 ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσει τα 585 ευρώ τον μήνα, και της επικουρικής 15 ευρώ, θα λάβει δηλαδή 135 ευρώ. Συνολικά οι απώλειες θα ανέρχονται σε 80 ευρώ, έναντι 240 ευρώ με το ισχύον σύστημα.
Στο συρτάρι βρίσκεται κι ένα ακόμη σενάριο, που έχει όμως μικρότερη πιθανότητα εφαρμογής και αφορά τη μείωση του «πέναλτι» από το 30% στο 20% ή ακόμη και στο 15%.
Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα της αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης κατά τη διάρκεια της απασχόλησης των συνταξιούχων. Οι νόμιμοι συνταξιούχοι καταβάλλουν εισφορές οι οποίες βάσει του νόμου θα πρέπει να προσμετρηθούν για την προσαύξηση της σύνταξής τους. Ομως στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει ακόμη το απαιτούμενο λογισμικό προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τις προσαυξήσεις να υλοποιούνται από το φθινόπωρο και μετά.
Ρούλα Σαλούρου Καθημερινή