Ένα τοπίο μυστηριακό, παραμυθένιο, «κρυμμένο» μέσα στη μυθική γεωλογία των Μετεώρων. Το Καστράκι, ένα μικρό χωριό στην καρδιά μίας καταπράσινης πλαγιάς είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Ακριβώς πάνω από τον οικισμό οι θεόρατοι ιεροί βράχοι υψώνονται θεαματικά, συνθέτοντας ένα από τα πιο καθηλωτικά και σαγηνευτικά σκηνικά που μπορεί να θαυμάσει κανείς στη χώρα μας. Το να μένει κανείς μέσα στο χωριό είναι από μόνο του μία εμπειρία, αφού κάθε στιγμή που θα τριγυρίζετε στα μικρά δρομάκια ή τις στιγμές που θα ανοίγετε το παράθυρο του δωματίου σας θα αντικρύζετε τους βράχους των Μετεώρων να ορθώνονται πάνω και πλάι σας σαν το απόλυτο φυσικό θαύμα. Πάνω σε αυτούς τα σπουδαία μοναστήρια των Μετεώρων, τόποι παμπάλαιας χριστιανικής λατρείας που δημιουργούν έντονα συναισθήματα σε όλους, είτε πιστεύετε είτε όχι.

Το Καστράκι πήρε το όνομα του από ένα κάστρο που υπήρχε κάποτε εκεί. Ωστόσο, σήμερα σώζονται μόνο λίγα ερείπια, που αξίζει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Μαζί με αυτό μία στάση στην κοντινή Καλαμπάκα, αλλά και μία επίσκεψη σε δύο ενδιαφέροντα μουσεία της περιοχής είναι ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να προσθέσετε στη λίστα σας.

Θα φτάσετε στην Καλαμπάκα σε περίπου 4 ώρες από την Αθήνα και 3 από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα ακολουθήσετε την οδό Τρικάλων-Καλαμπάκας μέχρι να φτάσετε στο χωριό που ξεπροβάλει σιγά-σιγά κάτω από τους γιγάντιους βράχους.


Μικρά μονοπάτια, γραφικά δρομάκια, μικρά ξωκλήσια συνθέτουν το σκηνικό και όλα αυτά υπό τη σκιά των «Ιερών Βράχων». Το χωριό μάλιστα έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί δημοφιλές σημείο – ορμητήριο για τους επισκέπτες που φτάνουν εκεί.


Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων

Eκθέματα στο μουσείο
Τι θα δείτε
Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων

Μέσα στο χωριό ένα ξεχωριστό μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Μάιο του 2018 μέσα στο διατηρητέο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, ακριβώς πάνω στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων ένα όμορφο, διώροφο βαμμένο σε απόχρωση του ροζ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σχολικά κτήρια που χτίστηκαν από τη δωρεά του Ανδρέα Συγγρού προς το ελληνικό κράτος και πλέον, ως μουσείο, αποτελείται συνολικά από τρεις αίθουσες. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1902.

Στην πρώτη αίθουσα βρίσκεται ο χώρος υποδοχής στον οποίο παρουσιάζονται γενικές εικόνες της περιοχής και βιντεοταινία διάρκειας 15 λεπτών με θέμα τη δημιουργία των Μετεώρων και των γύρω βουνών. Η δεύτερη αίθουσα αποτελείται από ευρήματα γενικού γεωλογικού ενδιαφέροντος όπως πετρώματα, ορυκτά και απολιθώματα από όλη την Ελλάδα.

Η τρίτη αίθουσα βρίσκεται στον όροφο και είναι αφιερωμένη στα Μετέωρα με εκθέματα από τη γύρω περιοχή. Εδώ ο επισκέπτης «μεταφέρεται» 30 εκατομμύρια χρόνια πριν και γνωρίζει τη γεωγραφική περιοχή των Μετεώρων ως θαλάσσια έκταση. Στη συνέχεια, με μια συνοπτική ανάλυση των εννοιών της τεκτονικής ανύψωσης και της διάβρωσης, παρουσιάζεται η σημερινή διαμόρφωση των Μετεώρων.

Το μουσείο λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο.


Ναός Παναγίας της Δούπιανης

Σε μία άκρη του οικισμού, ακριβώς κάτω από τον μοναδικά όμορφα βράχο της Δούπιανης θα συναντήσετε ένα μικρό, πέτρινο εκκλησάκι με το ίδιο ακριβώς όνομα. Το παρεκκλήσι της Δούπιανης είναι ένας τόσο δα ναός με έναν μόνο χώρο που χτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα με από τους ασκητές μοναχούς που είχαν βρει καταφύγιο στα Μετέωρα.

Πέρα από την καθηλωτική ομορφιά του τοπίου που το περιβάλει, το εκκλησάκι έχει ξεχωριστή ιστορική σημασία καθώς αποτέλεσε το πρώτο οργανωμένο κέντρο των ασκητών και των αναχωρητών των Μετεώρων κατά τον 12ο αι και έθεσε τα θεμέλια για την μετέπειτα εξέλιξη και οργάνωση της μοναστικής πολιτείας. Στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Δούπιανης συγκεντρώνονταν κάθε Κυριακή οι ασκητές και οι μοναχοί για να τελέσουν τη θεία λειτουργία, και έτσι μέχρι και σήμερα είναι γνωστό και με τις ονομασίες «Πρωτάτο» ή «Κυριακό». Μία επίσκεψη εκεί επιβάλλεται ακόμα κι αν μοναδικός σας σκοπός είναι να περιπλανηθείτε μέσα στην υπέροχη φύση των Μετεώρων.

Κέντρο Ψηφιακής Προβολής και Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων

Στην πόλη της Καλαμπάκας το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής και Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό τον Μάιο του 2017. Ένα υπερσύγχρονο κέντρο όπου με τη βοήθεια ειδικών, τρισδιάστατων γυαλιών οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν θεματικές προβολές γύρω από την τεράστια και σημαντική ιστορία των Μετεώρων.

Μέσω της προβολής του Μυθολογικού περιεχομένου Μετεώρων θα κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο για να ζήσετε από την αρχή τη δημιουργία του υπέροχου τοπίου που περιτριγυρίζει αυτόν τον σπουδαίο τόπο της χώρας μας, ενώ μέσα από την προβολή Ξενάγησης στις Ιερές Μονές των Μετεώρων θα κάνετε μία μεγάλη βόλτα στους ιερούς βράχους και τις μονές των Μετεώρων, ανακαλύπτοντας σημαντικές πληροφορίες για την πορεία τους μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά

Μία δραστηριότητα που απευθύνεται στους λίγους και μυημένους, αλλά αν έχετε τις γνώσεις και τη δυνατότητα να την αποτολμήσετε τότε το μόνο σίγουρο είναι πώς θα της μείνει αξέχαστη. Το μοναστήρι του Άγιου Γεώργιου του Μαντηλά είναι ένα από τα τέσσερα μοναστήρια που ίδρυσε το 1367 ένας από τους πρώτους σκήτες που έφτασαν στα Μετέωρα. Εκεί, στα απόκρημνα βράχια που οδηγούν στο μοναστήρι σκαρφαλώνουν κάθε χρόνο νέοι κάτοικοι της περιοχής για να αφήσουν ένα μαντήλι στον άγιο ως τάμα για κάτι που επιθυμούν να του ζητήσουν. Τα πολύχρωμα μαντήλια κρέμονται από τα βράχια του μοναστηριού συνθέτοντας ένα όμορφο θέαμα. Ακόμα κι αν το χαζέψετε απλά από απόσταση παραμένει μοναδικό.

φωτογραφίες: Shutterstock

travel.gr