Ερ: Ποιά η ανάγκη της δημιουργίας μιας Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

ΓΜ: Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και απασχολούσαν 2,2 εκατομμύρια εργαζομένους (83,5% των εργαζομένων) το 2022. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πρόοδο και την βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη ανάπτυξη της χώρας βασίζεται στην εξέλιξη των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων της.  Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πως οι τύχες των εργαζομένων, αλλά και της ανάπτυξης της χώρας, βασίζονται στην επιτυχία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων η οποία προϋποθέτει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των ιδιοκτητών αυτών των επιχειρήσεων μέσω ουσιαστικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής,  προκειμένου να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους στην επιτυχία.

 

Ερ: Τι καλείται να κάνει σήμερα ο ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας μίας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης;

ΓΜ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας μίας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Στην μετά Covid εποχή, το εξωτερικό περιβάλλον έχει γίνει ακόμη πιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό. Η δυσκολία χρηματοδότησης, η αύξηση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών, η ενεργειακή κρίση, οι πόλεμοι (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), η τεχνολογική εξέλιξη, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η αλματώδης αλλαγή της επικοινωνίας μέσω social media, καθώς και η έλλειψη συνειδητοποιημένου και εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού απαιτούν και επιτάσσουν άμεση απόκτηση νέων γνώσεων και ουσιαστική βελτίωση όλων των δεξιοτήτων διοίκησης και ηγεσίας των επιχειρηματιών που λειτουργούν και καθοδηγούν οι ίδιοι καθημερινά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τους.

 

Ερ: Πόσο όμως επηρεάζονται οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια και ειδικά σε έναν νομό όπως ο νομός Τρικάλων;

ΓΜ: Η παραδοσιακή λογική που έλεγε ότι στα μέρη μας θα αργήσει να έρθει η εξέλιξη και οι αρνητικές συνέπειες δε θα μας επηρεάσουν έχει ξεπεραστεί εντελώς. Γιατί πιστεύουμε ότι όλες οι παραπάνω συνθήκες και πιέσεις δεν είναι απειλητικές για μία περιφερειακή αγορά όπως η δική μας;  Μήπως δεν απειλείται ο δικός μας νομός; Φυσικά και απειλείται, και μάλιστα πιο έντονα, μετά την καταστροφική πλημμύρα του Daniel που οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε συρρίκνωση και μείωσε το εισόδημα και την κατανάλωση στους κατοίκους του νομού μας. Επομένως, οι επιχειρηματίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του νομού Τρικάλων αντιμετωπίζουν τα ίδια, αν όχι περισσότερα, προβλήματα και προκλήσεις με τους υπόλοιπους νομούς.

Ερ: Τι θα προσφέρει και πως θα καταφέρει να βοηθήσει η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας της Tack TMI;

ΓΜ: H Tack TMI Greece ως εκπαιδευτικός βραχίονας της Optimal με παρουσία πάνω απο 110 χρόνια σε 55 χώρες και σε 37 γλώσσες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ανθρώπων και οργανισμών, ώστε να εξελιχθούν και να ευημερήσουν. Θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να κατανοήσουν και να αναλύσουν καλύτερα τον περιβάλλον που δραστηριοποιούνται, να καθορίσουν τις αξίες τους και την αποστολή τους, να θέσουν ξεκάθαρους και συγκεκριμένους επιχειρηματικούς στόχους κερδοφορίας, πωλήσεων, ανάπτυξης. Ειδικά τους επιχειρηματίες  μπορούμε να τους βοηθήσουμε να εξελίξουν ακόμη περισσότερο τις διοικητικές και ηγετικές τους γνώσεις και δεξιότητες,  ώστε να μπορούν να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους  ανθρώπους τους και να αξιοποιούν τα συστήματα των επιχειρήσεων τους.

Ερ: Γιατί ξεκινήσατε απο τα Τρίκαλα την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας;

ΓΜ: Η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας έχει, στην πραγματικότητα, ξεκινήσει 3-4 χρόνια πρίν με την βοήθεια και συμπαράσταση των ανθρώπων του Επιμελητηρίου Τρικάλων και του προέδρου κυρίου Βασίλη Γιαγιάκου προσωπικά, με αντίστοιχα σεμινάρια σε μέλη του επιμελητηρίου Τρικάλων.  Οπότε, εκτός της προσωπικής μου καταγωγής από τα Τρίκαλα, είχαμε έναν ακόμη λόγο να ξεκινήσουμε από τον τόπο που ξέρουμε ότι η επιχειρηματικότητα διψάει για μάθηση και εξέλιξη. Στην Tack TMI Greece έχουμε σαν motto το «Εχεις την δύναμη... Έχουμε τις δυνατότητες» και θέλουμε να προσφέρουμε πρώτα αυτές τις δυνατότητες στους δυνατούς επιχειρηματίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του νομού Τρικάλων ανεξάρτητα αν δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, χονδρικό εμπόριο, διανομές,  εστίαση, τουρισμό, βιοτεχνία, κατασκευές, υπηρεσίες κλπ.

 

Για τον Γιώργο Mπαμπαλιάρη
Με  35ετή εμπειρία σε διοικητικούς ρόλους εκπαίδευσης και πωλήσεων σε εταιρείες των κλάδων καταναλωτικών προϊόντων, τηλεπικοινωνιών και παροχής υπηρεσιών, ο  Γιώργος Mπαμπαλιάρης είναι σήμερα Γενικός Διευθυντής στην TACK TMI Greece.  Έχει σχεδιάσει, αναπτύξει και υλοποιήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και έμπειρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στις αγορές λιανεμπορίου, βιομηχανίας, ασφάλισης, τραπεζών,  τηλεπικοινωνιών, τουρισμού, πετρελαιοειδών, υπηρεσιών κ.α.

 

 

Με καταγωγή από τα Τρίκαλα και βαθιά γνώση της τοπικής αγοράς, σχεδιάζει και υλοποιεί, σε τακτική βάση, εκπαιδευτικά προγράμματα για τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των Τρικαλινών επιχειρηματιών.