Η εκλογική Περιφέρεια Λάρισας είναι πλέον γνωστή διότι στα πολλά τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα της εκεί κάλπης χαρακτηρίζονται και «βαρόμετρο» για τα συνολικά της επικράτειας.
Στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου η Λάρισα επιβεβαίωσε αυτό το χαρακτηριστικό της. Επεσε έξω οριακά μόνο στην περίπτωση της Νίκης, αφού της έδινε ποσοστό (3,31%) εισόδου στη Βουλή, με το κόμμα του Δημ. Νατσιού τελικά να μένει εκτός.
Μένει να φανεί αν θα διατηρήσει τη φήμη της και το βράδυ της 25ης Ιουνίου, ή θα έχουν άλλο βάρος οι δημοσκοπήσεις, που στέλνουν και την Πλεύση στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Οι δύο αλλαγές
Βάσει του σεναρίου πως από την αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής θα προκύψει επτακομματική Βουλή –σενάριο το οποίο βασίζεται στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων– θα έχουμε στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια δύο αξιοπρόσεκτες αλλαγές.
α) Η Ν.Δ. κερδίζει εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ μία έδρα (Ειρήνη Καραλαριώτου αντί του Ι. Καριπίδη).
β) Η Νίκη παίρνει από την ανταγωνίστριά της Ελληνική Λύση την εκεί έδρα της.
Στη γειτονική Περιφέρεια Καρδίτσας φαίνεται πως θα έχουμε το απόλυτο γαλάζιο, αφού εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, και οι τέσσερις βουλευτές θα είναι της Ν.Δ. Συνεπώς, πλην των Κ. Τσιάρα και Γ. Κώτσου, θα αποκτήσουν έδρες εκ νέου η Ασημίνα Σκόνδρα, αλλά και ο Αρ. Σπανιάς.
Στη Μαγνησία οι έδρες κατανέμονται χωρίς αλλαγές, συγκριτικά με τις κάλπες της απλής αναλογικής, με το ΚΚΕ να χαμογελάει, καθώς πήρε τη μία από τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βασ. Μεταξά.
Στα Τρίκαλα διατηρούνται οι ισορροπίες του 2019 με τρεις «γαλάζιες» έδρες και μία «ροζ» (Κ. Σκρέκας, Αθ. Λιούτας, Αικατερίνη Παπακώστα-Παλιούρα - Μαρίνα Κοντοτόλη).
Σε ό,τι αφορά τους «μικρούς» και τις θεσσαλικές περιφέρειες, η Πλεύση είχε το καλύτερο ποσοστό της (3,54%) στη Μαγνησία, όπως και το ΜέΡΑ25 με 2,81%, ενώ η Νίκη στα Τρίκαλα με 3,35%.
Γιώργος Μπουρδάρας (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)