Σε πορεία για να καταστεί ενδημικός βρίσκεται ο κορονοϊός, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, άποψη που ενισχύουν τα επίσημα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μη ηλικιωμένων και των ατόμων χωρίς υποκείμενα νοσήματα περνούν τον κορονοϊό με συμπτώματα μίας απλής γρίπης.
Ο κ. Γουργουλιάνης τονίζει στο ethnos.gr ότι αυτήν τη στιγμή η Πολιτεία πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ηλικιωμένων και των άλλων ευάλωτων υγειονομικά πληθυσμιακών ομάδων και τονίζει ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε χωρίς προβλήματα το Πάσχα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερο.
Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει την άποψη, χωρίς να το υποστηρίζει με βεβαιότητα, ότι το αποτελεσματικό απέναντι σε όλα τα στελέχη του κορονοϊού εμβόλιο, που θα διαθέτει το ερχόμενο φθινόπωρο η ανθρωπότητα, θα πρέπει να γίνει σε ηλικιωμένους και σε άτομα με συννοσηρότητες και όχι υποχρεωτικά σε ολόκληρη την κοινωνία.
Επαναμολύνσεις και η προσοχή στους ηλικιωμένους
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η μετάλλαξη Ο2 του κορονοϊού, η οποία αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί στη χώρα μας, βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την Όμικρον (μεγάλη διασπορά, ελαφρά συμπτώματα), ωστόσο, είναι ακόμα περισσότερο μεταδοτική.
«Αυτό που παρατηρώ ως γιατρός πρώτης γραμμής, είναι ότι βλέπω επαναμολύνσεις στην κοινωνία. Να αναφέρω χαρακτηριστικά τη χθεσινή ημέρα, στην οποία είδα δύο-τρία άτομα που μολύνθηκαν τρεις φορές σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, από τη Δέλτα, την Όμικρον και την Όμικρον2. Ωστόσο, βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία περνάει τον κορονοϊό με περιορισμένα και ελαφρά συμπτώματα, ακόμα και με ένα απλό μπούκωμα. Εφόσον, λοιπόν, τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά, τα οποία θυμίζουν τις περισσότερες φορές ένα απλό κρυολόγημα, πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, δεν αποτελεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Μάλιστα, τα τελευταία στην κοινότητα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονται, αφού πολλοί είναι ασυμπτωματικοί και άλλοι βγαίνουν θετικοί με ένα self τεστ, αλλά επειδή αισθάνονται καλά, δεν το δηλώνουν», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.
Το δεύτερο που παρατηρεί, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων με κορονοϊό είναι πολύ ηλικιωμένοι, ηλικίας πάνω από 80-85 ετών (ακόμα και εμβολιασμένοι σε ποσοστό 40%), με αδύναμο ανοσοποιητικό και άρα δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα, καθώς και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
«Πρόκειται για άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές για ευπαθείς ομάδες και εκεί πρέπει αυτήν τη στιγμή να ρίξουμε το βάρος μας, για να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Θα έλεγα ότι τα συνεργεία του ΕΟΔΥ πρέπει να διενεργούν τα τεστ κυρίως σε αυτές τις δομές, ακόμα και έξω από καφενεία που συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι», τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.
«Γυρίζουμε στην περίοδο 2018-2019»
Στην περίοδο πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, στα έτη 2019, 2018 και τα προηγούμενα, δείχνει ότι γυρίζει η ανθρωπότητα, αναφορικά με την πανδημία, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη.
«Τα συμπτώματα είναι συνήθως ελαφρά και αυτό δείχνει ότι βρίσκεται σε πορεία ενδημικότητας ο ιός. Τα στοιχεία ερευνών αυτό δείχνουν. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στις αρχές του 2020, νοσηλεύονταν το 5% των ασθενών με κορονοϊό, ενώ τώρα νοσηλεύεται το 5 τοις χιλίοις. Επίσης, οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών με κορονοϊό στο πρώτο κύμα έφταναν στο 1%, ενώ πλέον βρίσκονται στο ένα τοις χιλίοις. Επίσης, σήμερα το 70% των διασωληνωμένων είναι άτομα άνω των 65 ετών και το υπόλοιπο 30% ηλικίας 40 έως 65 ετών, τα οποία, ωστόσο, έχουν συννοσηρότητες. Αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι στοιχεία που δείχνουν πορεία ενδημικότητας του ιού», υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Καλό το Πάσχα, ακόμα καλύτερο το καλοκαίρι»
Κατά τον ίδιο, η κοινωνία θα μπορέσει να γιορτάσει χωρίς προβλήματα το φετινό Πάσχα, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερο, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να μειώνουμε την προσοχή μας, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ηλικιωμένους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν επισκεφθούμε το Πάσχα έναν ηλικιωμένο στο χωριό, ο οποίος είναι για καιρό απομονωμένος, θα πρέπει να φοράμε μάσκα και οι δύο πλευρές.
Τέλος, αναφερόμενος στο ερχόμενο φθινόπωρο ο κ. Γουργουλιάνης σημειώνει ότι το εμβόλιο που θα υπάρχει μέχρι τότε και το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει σε ηλικιωμένους και σε άτομα με συννοσηρότητες.
«Κάναμε πολύ σωστά στην Ελλάδα που προχωρήσαμε έγκαιρα στην τρίτη δόση του εμβολίου. Εκτιμώ ότι για το ερχόμενο φθινόπωρο δε θα πρέπει να ανησυχούμε. Θα έχουμε εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλα τα τροποποιημένα στελέχη του κορονοϊού. Εκτιμώ, χωρίς να το λέω αυτό με βεβαιότητα, ότι τότε θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τότε μόνο οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με συννοσηρότητες», τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.