Ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας "Ο Αχελώος" σε απάντησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, αναφέρει τα εξής:
"Στις 28/12/2022 τοιχοκολλήθηκε στο Κοινοτικό γραφείο Μεσοχώρας Ανακοίνωση της ΔΕΗ Α.Ε. από δικαστικό επιμελητή με θέμα: Δημοσίευση πρότασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 1.744.962.55τ.μ. οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας με βάση τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους (ΑΔΑ:ΨΓΗΣ4653Π8-93Δ/21.12.2021).
Εδώ και δύο μέρες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνα, site, κτλ..) έχουν ειπωθεί ανακρίβειες όσον αφορά στο θέμα της Μεσοχώρας και του Αχελώου.
Η Ανακοίνωση της ΔΕΗ είναι μία ΠΡΟΤΑΣΗ για αναγκαστική απαλλοτρίωση, μία τυπική διαδικασία που έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν η ΔΕΗ για τους δικούς της λόγους.
Ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, στις 7 Φεβρουαρίου του 2022 κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία θα εκδικαστεί στο E’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Οι εξαγγελίες του κ. Υπουργού για απαλλοτριώσεις/αποζημιώσεις έγιναν χωρίς καμία δέσμευση από τον ίδιο, καμία μέριμνα για το μέλλον των κατοίκων και την τύχη του χωριού καθώς και καμία αναφορά στις επιπτώσεις της λειτουργίας του έργου, τις οποίες αναλυτικά αναφέρουμε:
Το φράγμα Μεσοχώρας είναι έργο κεφαλής της εκτροπής. Αρχικά σχεδιάστηκε από τη ΔΕΗ ως αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο, με ύψος στάθμης 60μ. Ωστόσο, ως έργο εκτροπής ανέβηκε στα 155μ. ύψος, με πολύ μεγάλη ποσότητα αποθήκευσης νερού που το καλοκαίρι θα διοχετεύεται στον θεσσαλικό κάμπο για άρδευση.
Ένα τέτοιο τεράστιο έργο θα καταστρέψει ολόκληρο τον άνω ρου του Αχελώου, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής και τη σχετική χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον, θα κατακλύσει τη Μεσοχώρα, το Αρματολικό και τρεις ακόμη συνοικισμούς. Η κοινωνική συνοχή της γύρω περιοχής θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Είναι ένα εξ ολοκλήρου παράνομο έργο. Η διάρκεια ζωής του είναι ολιγοετής λόγω της εδαφικής μορφολογίας και του μεγάλου όγκου φερτών υλικών. Η αυξομείωση της στάθμης θα δημιουργήσει μία επιπλέον νεκρή ζώνη, περιμετρικά, ύψους 40μ. Επίσης, λόγω της ύπαρξης ενός ρήγματος πολύ υψηλότερα από το σημείο του φράγματος, στο αριστερό αντέρεισμα κατά μήκος της φυσικής ροής του Αχελώου – και ελλείψει σεισμολογικών μελετών – δεν παρέχεται καμία φερεγγυότητα για το μέλλον του φράγματος.
Όσο για την όμορφη εικόνα της περιοχής που φαντάζεται ο ίδιος, με πρόοδο, ανάπτυξη, ανοικοδόμηση και τουρισμό, θα την είχαμε αναμφίβολα στον τόπο μας, αν δεν είχε κατασκευαστεί το φράγμα-έργο από την πολιτεία. Δε θα ήμασταν σε ομηρία 35 χρόνια, εάν γίνονταν σεβαστές από όλους, όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχουν εκδοθεί και δικαιώνουν τη Μεσοχώρα και τους κατοίκους της.
Και να θυμάστε ότι οι Μεσοχωρίτες γνωρίζουν καλά τον τόπο τους και την ιστορία του και δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ιδανικά, πραγματικές αξίες και το δικαίωμα τους να κρατήσουν όρθια τη Μεσοχώρα και τον Αχελώο στη θέση του. Ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων και οι Μεσοχωρίτες σέβονται τις αποφάσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής δικαιοσύνης εδώ και 35 χρόνια και καλό θα ήταν το ίδιο να κάνετε κι εσείς και όχι να παρασύρετε την κοινή γνώμη με προεκλογικές εξαγγελίες, που σκοπό έχουν την ψηφοθηρία σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο."