Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Κανένας δεν περίμενε πως οι Ευρωεκλογές θα έφεραν τα πολιτικά συστήματα σε τέτοια κατάσταση ώστε να αμφισνητούνται τα πάντα.

Όλοι περίμεναν μια χαλαρή ψήφο, η οποία δεν θα κόστιζε τίποτε σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές.

Κι όμως η Ευρώπη γέμισε από γκρίνια, από εσωστρέφεια, ενώ η αποσταθεροποίηση κρεμιέται, σαν την «Δαμόκλειο Σπάθη», πάνω από τα κόμματα, τους αρχηγούς και τα πολιτικά συστήματα.

Είναι γεγονός ως εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε απρόβλεπτο.

Τις τελευταίες δεκαετίες τόσο οι ηγέτες της Ε.Ε. όσο και οι κυβερνήσεις της χώρας μας, γύρισαν την πλάτη στους πολίτες, αδιαφόρησαν για τα προβλήματα τους, τους έβλεπαν αφ’ υψηλού όχι ως ανθρώπινες υπάρξεις αλλά ως αριθμούς και φυσικά δεν περίμεναν, οι … «Άρχοντες» ότι η Ευρώπη γενικά θα γύριζε την πλάτη και θα τους τιμωρούσε.

Ήταν βέβαιοι, πως τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν μπορούσε να ‘ναι αρνητικά και φυσικά δεν θα κινδύνευαν από την αμφισβήτηση και από την απογοήτευση των πολιτών.

Έτσι … βιδωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας με μεγάλη δύναμη και άφθονο χρήμα, δεν είχαν επαφή με την τραγική θέση της καθημερινότητας.

Δεν παρήγαγαν πολιτική. Δεν ήταν ικανοί να σχεδιάσουν κάτι, που θα ανακούφιζε τις απογοητευμένες κοινωνίες. Δεν προωθούσαν κανένα σημάδι ελπίδας, για ένα καλύτερο αύριο.

Έχασαν τους νέους, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και γενικά τους εργαζομένους.

Τα προεκλογικά ψέματα και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό μεταξύ κυβερνώντων και Λαού.

Κάπως έτσι δεν είχαν λογική στις πολιτικές τους θέσεις, αν και ο μεγάλος Σόλων (630-560 π.Χ.) έλεγε το «Νουν ηγεμόνα ποιεί» δηλ. τον ηγεμόνα πρέπει να τον κατευθύνει η λογική.

Οι πολίτες και κυρίως οι νέοι ψάχνουν για μια κυβέρνηση, που θα αναζητά κα θα αγωνιά για το μέλλον όλων των πολιτών.

Ο αυταρχισμός, ο εγωισμός και η απαξίωση των πολιτών είναι κακό σημάδι για όσους σήμερα μας κυβερνούν.

Η κρίση εμπιστοσύνης, που υπάρχει για το πολιτικό σύστημα και για τα πολιτικά πρόσωπα, την εδημιούργησαν αυτοί που κυβερνούν και όχι οι πολίτες.

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των όσων λέγουν και των όσων υλοποιούν, ενώ ο Σόλων έγραφε πως «τον λόγον είδωλον είναι των έργων».

Η παρέα του «Α.Ε.Μαξίμου» κάνει ό,τι θέλει και κοιτάζει το προσωπικό της συμφέρον.

Μέσα σε πέντε χρόνια, ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης, μετάλλαξε την Ν.Δ. και την αποξένωσε από τους ανθρώπους, που είχαν «καθαρά χέρια» και είχαν δώσει αγώνες, για τις αρχές και τα ιδανικά του χώρου αυτού.

Εδημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στην οικογενειακό προϋπολογισμό, μ’ αποτέλεσμα τα χρήματα να μην φθάνουν για πάνω από 15-20 ημέρες.

Χειραγώγησε τα Μ.Μ.Ε. με τις … περίφημες λίστες των πολλών εκατομμυρίων ευρώ και υπέταξε την Δικαιοσύνη, τουλάχιστον στα υψηλά κλιμάκια.

Η πολύ-πολιτισμική κοινωνία που έστησε ο Πρωθυπουργός απέτυχε παταγωδώς και η εγκληματικότητα αποδεικνύει το επιτελικό χάος του Μητσοτάκη.

Έτσι ξέσπασαν 32βουλευτές και τα είπαν έξω από τα δόντια, μιλώντας για ευνουχισμό της παράταξης, για αλαζωνικές συμπεριφορές και για εξυπηρέτηση … συμφερόντων.

Όλα αυτά οδήγησαν και τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να τα πουν «τα πράγματα με … το όνομα τους» και να κάνουν «φτερό και φύλλο» την πολιτική του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη τόσο για εσωτερικά θέματα όσο και για εξωτερικά. Τον τράβηξαν το … χαλί, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται.

Το κοινό μέτωπο, των δύο μεγάλων στελεχών της Ν.Δ., που μίλησαν για κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, για μετάλλαξη της Ν.Δ. και για αποξένωση από τους παραδοσιακούς αγωνιστές, τάραξε το λιμνάζωντα ύδατα.

Οι ομιλίες τους ήταν κατά κάποιο τρόπο, πρόταση «μομφής» κατά του Πρωθυπουργού, και προξένησαν πανικό στους καρεκλοκένταυρους του Μαξίμου, ενώ ο Πρωθυπορυγός δεν τόλμησε να πει ούτε μία λέξη για το … σφυροκόπημα Καραμανλή – Σαμαρά.

Δυστυχώς, ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης δεν πάει καλά ούτε μέσα ούτε έξω.

Φυσικά το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν χτύπησε μόνο την Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνται κατά τον Όμηρο, «επί ξυρού ακμής» δηλ στην κόψη του ξυραφιού, και που έχουν δρομολογήσει εξελίξεις από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος κατά την χθεσινή αναμέτρηση στην Γαλλία φανερώνει την αριστερή στροφή των Γάλλων, αφού το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία», που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου και αποτελείται από πολλά Αριστερά κόμματα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αν και ήρθε πρώτο.

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο Μακρόν και η αστάθεια είναι «προ των πυλών», αφού εκλογές μπορούν να ξαναπροκηρυχθούν μετά από ένα χρόνο.

Το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει παρά την νίκη του Λαϊκού Μετώπου και την ήττα του κόμματος του Μακρόν.

Ταυτόχρονα η Μαρί Λεπέν, εκπρόσωπος της Δεξιάς δήλωσε πως «η νίκη απλώς μας καθυστερεί» ενώ ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, δήλωσε «Ο Λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση».

Η οριστική διαμόρφωση της εικόνας θα δείξει και προς τα πού πάει πολιτικά η Γαλλία.

Μεγάλη εκλογική ανατροπή είχαμε και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι εργατικοί, μετά από 14 χρόνια, με τον Κρι Στάρμερ, θριάμβευσαν ενώ ο Συντηρητικός Σουνάκ βυθίσθηκε.

Στήθηκαν κάλπες με μεγάλες ανατροπές, και είναι ένα … ρεύμα που δεν αποκλείεται να … πλήξει και την χώρα μας, μήπως δούμε καμία ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ.

«Τα πάντα ρει και μηδέποτε κατά τ΄αυτό μένειν» όπως έλεγε ο Ηράκλειτος για να ισχύσει και αυτό που διατύπωσε ο Σόλων το «πολλοίσι υποδέξας όλβον ο Θεός προορίζους ανέτρεψες» δηλ. πολλούς που τους χάρισε ο Θεός μεγάλη ευημερία, τους κατέστρεψε από την ρίζα.

Δυστυχώς, έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση στα χρονικά της χώρας μας, μ’ ένα ανίκανο, πολιτικά, Πρωθυπουργό, που ζει στον … αστερισμό του «πέρα βρέχει» και μια κυβέρνηση που έγινε «λιμάνι» των καιροσκόπων της Αριστεράς και των … κουφαριών του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Η Ν.Δ. του Κυριακούλη Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με την Ν.Δ. του Κων/νου Καραμανλή και η τραμπουκική συμπεριφορά του Αυγενάκη, της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη το 2010, είναι η μόνο κορυφή του παγόβουνου.

Τσακίζει κόκκαλα η ακρίβεια και τα βρώμικά παιχνίδια του Πρωθυπουργού με τις επιστολές με την Ούρσουλα της Ε.Ε. αποδεικνύουν την κατάντια της πολιτικής και δείχνουν το ποιοι και πως μας κυβερνούν.

Επί πλέον ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης έγινε διώκτης της Ορθοδοξίας με τον «Γάμο» των ομοφυλοφίλων, και ενώ πληρώνουμε δις.ευρώ για τον Ζελένσκι, η σύζυγος του έχει αυτοκίνητο αξίας 3,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ό,τι και να πει ο Πρωθυπουργός των Ολιγαρχών και ό,τι και να κάνει, η πλειοψηφία του Λαού τον θεωρεί εχθρό, που φαίνεται και από την ληστρική φορολόγηση των φτωχών και από τα υπερκέρδη των ολίγων στην Ενέργεια και στα Τρόφιμα.

Με τα ποσοστά που πήρε στις Ευρωεκλογές, είναι σε διάσταση με την κοινωνία και πολύ γρήγορα θα αναγκασθεί, να προσφύγει στις κάλπες, όπου θα πάθει αυτό που έπαθε και ο φίλος του ο Μακρόν στην Γαλλία.

Γεγονός είναι πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αντιπολίτευση είναι σε κατάσταση διαρκούς κρίσης.

Ας κάνουμε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός.