Σε σπαζοκεφαλιά έχει μετατραπεί η κατάσταση με τους αιώνιους φοιτητές στα ΑΕΙ καθώς οι πανεπιστημιακοί από τη μία κρίνουν ότι ο σχετικός νόμος είναι ανεφάρμοστος, αλλά από την άλλη βλέπουν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει, καθώς δημιουργούνται δυσλειτουργίες στα ιδρύματα.

Οι καθηγητές, που ζουν από κοντά το πρόβλημα, λένε ότι η διάταξη για τη διαγραφή των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης, είναι άδικη για πολλούς φοιτητές που παλεύουν, υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, για την ολοκλήρωση των σπουδών τους αλλά και γιατί δεν διαχωρίζει τους ανενεργούς φοιτητές που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές από τους ενεργούς φοιτητές που χρωστούν λίγα ή ελάχιστα μαθήματα.

Με δεδομένο ότι στο τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς ,πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να ξεκινήσει η διαγραφή φοιτητών από τα μητρώα των ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί εκτιμούν ότι έρχεται μεγάλη αναστάτωση στα ιδρύματα και προσπαθούν να την προλάβουν ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε βελτιώσεις της διάταξης και να δώσει στα ίδια τα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να λάβουν αποφάσεις για τις διαγραφές.

Το σίγουρο είναι ότι τα περιθώρια στενεύουν, οι φοιτητές αγωνιούν και τα πανεπιστήμια σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας πρέπει να βρουν την καλύτερη λύση ώστε να μην αδικηθούν φοιτητές, που δεν έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την ολοκλήρωσή τους.

Όλους αυτούς τους προβληματισμούς εκθέτουν σε ανακοίνωσή τους η πανεπιστημιακοί μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ). Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι η έγκαιρη διόρθωση άδικων και ανεδαφικών ρυθμίσεων θα άρει την ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των φοιτητών και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ θα αποσοβήσει εντάσεις και αναταραχή στα πανεπιστήμια, επιτρέποντας τη νηφάλια και ουσιαστική προσέγγιση των θεμάτων που σχετίζονται με το πρόβλημα της έγκαιρης αποφοίτησης.

Nικολίτσα Τρίγκα (ethnos.gr)