Συνεχίζοντας τις πολιτικές του παρεμβάσεις για τις εξελίξεις στην Ένωση- Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων, (ΕΑΣΤ), το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή , προς τους νέα πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων για το ζήτημα των απολύσεων στην ΕΑΣΤ.
Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης, αναφέρονται τα εξής:
«Χρησιμοποιώντας το εκβιασμό της απόλυσης η διοίκηση της συνεταιριστικής οργάνωσης «Ένωση – Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» επιχειρεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με νέες μειώσεις των αποδοχών τους που θα αθροισθούν στη μείωση κατά 40% ήδη που έχει υποστεί με την μετενέργεια, εκ περιτροπής εργασία κλπ. Ήδη προχωρήσει σε απολύσεις 3 εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.
Για την δεινή οικονομική κατάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι αλλά οι κυρίαρχες πολιτικές επιλογές που ήθελαν να ξεμπερδέψουν με τις συνεταιριστικές οργανώσεις αφού τις χρησιμοποίησαν για ρουσφέτια και για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην μικρομεσαία αγροτιά προωθώντας ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικά τους στόχους της ΚΑΠ και της ΕΕ, για την ενίσχυση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στους τομείς της παραγωγής, της εμπορίας και επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων αλλά και τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Χρεοκόπησαν και τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες.
Ευθύνη έχουν και οι διοικήσεις που δεν αντιστάθηκαν αλλά στήριξαν αυτές τις πολιτικές και με συγκεκριμένες επιλογές οδήγησαν τις συνεταιριστικές οργανώσεις σε αδιέξοδο, για τα ελλείμματα και τα χρέη και όχι οι εργαζόμενοι. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις αξιοποίησαν το θεσμικό πλαίσιο και τα οικονομικά αδιέξοδα για να αλώσουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να πάρουν μέτρα ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων στην «Ένωση – Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» και να μην εφαρμοσθούν οι ατομικές συμβάσεις που υπογράφηκαν κάτω από την απειλή της απόλυσης».