Υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων , ο Σύλλογος Ηπειρωτών ν. Τρικάλων πραγματοποιεί την Τρίτη 31 Μαρτίου (18:00) στο Δημοτικό Κινηματογράφο στο Μύλο Ματσόπουλου την προβολή του ιστορικού ντοκυμαντέρ «ΣΕΛΤΟΣ-ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ-Η ΘΥΣΙΑ» του Βασίλη Γκανιάτσα φωτογράφου κινηματογραφιστή.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εδώ ξεδιπλώνεται η ιστορία της μονής Σέλτσου που βρίσκεται δίπλα στον Αχελώο, με τα δραματικά, ηρωϊκά και τραγικά γεγονότα που συνέβησαν λίγα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821.
Η ύπαρξή του χρονολογείται από 10ο αιώνα. Μεσολαβεί αργότερα περίοδος μεγάλης ακμής το 1697.
Τα γεγονότα αρχίζουν το χειμώνα του 1803 και τελειώνουν την άνοιξη του 1804.
Στο Σέλτσο έχουν καταφύγει για προστασία 1150 αγωνιστές και γυναικόπαιδα κατ’ άλλους 1400 με επικεφαλής την οικογένεια των Μποτσαραίων. Οι Τούρκοι και Τουρκαλβανοί 8.000 τους επιτίθενται και στην άνιση μάχη και ανελέητη επίθεση κατακερματίζονται με επιζώντες μόνο 65 άτομα. Όσοι τράπηκαν σε φυγή προτίμησαν να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού πέφτοντας στο βάραθρο του Πέτακα βάθους 400 μ. ή στα παγωμένα νερά Αχελώου. Έτσι έγιναν πανελλήνιο σύμβολο ελευθερίας και αυτοθυσίας.
Ο Βασίλης Γκανιάτσας γεννήθηκε το 1945 στην Άνω Καλεντίνη Άρτας. Μεγάλωσε στην Άρτα . Απο την ηλικία των έντεκα δούλευε στον κινηματογράφο. Στο στρατό βρέθηκε στην ΥΕΝΕΔ και εκπαιδεύτηκε στην κινηματογράφηση ως φωτογράφος-οπερατέρ. Όταν επέστρεψε στην Άρτα το 1967 ασχολήθηκε και πάλι στον κινηματογράφο ως επιχειρηματίας .Το 1975 άνοιξε φωτογραφείο .Παράλληλα κινηματογραφούσε από πάθος . Έκανε αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσίασε τοπικά, ιστορικά και λαογραφικά, ντοκιμαντέρ.Το1988 έκανε και τον ραδιοφωνικό σταθμό ART FM.Το 1992 δημιούργησε τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό . Ζει και εργάζεται μόνιμα στην Άρτα .Έχει δυο παιδιά ,τον Άρη και την Αφροδίτη ,που συνεχίζουν την ίδια δουλειά .
Σύλλογος Ηπειρωτών ν. Τρικάλων
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών είναι από τους μεγαλύτερους παλιότερους συλλόγους και ιδρύθηκε το 1893 αμέσως μετά την απελευθέρωση από επιστήμονες Ηπειρώτες της τότε εποχής. Σήμερα αριθμεί περί τα 900 μέλη και αναπτύσσει μια πλούσια και πολύπλευρη δραστηριότητα με σκοπό την διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα τη σύσφιξη των σχέσεων τω μελών με τη γενέτειρα πατρίδα. Μεταξύ άλλων διοργανώνει επιμορφωτικές εκδρομές και επισκέψεις, χοροεσπερίδες, ομιλίες και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Διατηρεί 4 χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και ένα πλούσιο βεστιάριο με παραδοσιακές ενδυμασίες. Η διεύθυνση του Συλλόγου είναι: Αριστοτέλους 28 Τρίκαλα , τηλ. 24310 32687 .