Διάλεξη με θέμα «επανδρωμένες διαστημικές αποστολές – η ζωή στο διάστημα» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαΐου στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων από τον Επίκουρο καθηγητή στον Τομέα της Φυσιολογίας του Ανθρώπου των ΣΕΦΦΑ Τρικάλων κ. Ανδρέα Φλουρή και παραβρέθηκαν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Τσουτσουμπή Λυδία και Ιωάννου Λεωνίδας.
Ο κ. Α. Φλουρής, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα ISU SSP 2005 και στη μελέτη σχετικά με τη βελτίωση των διαστημικών στολών στο καναδικό Οργανισμό Διαστήματος, είναι ειδικός αξιολογητής της ΝΑΣΑ και του ΕSΑ σε προγράμματα Έρευνας στις Διαστημικές Επιστήμες Υγείας.
Εξήγησε στους μαθητές ότι γενικά οι Επιστήμες Υγείας μελετούν τη λειτουργία των ζωντανών οργανισμών (από τα βακτήρια στα φυτά και τους ανθρώπους) και ότι οι Διαστημικές Επιστήμες Υγείας ανοίγουν νέους ορίζοντες στο να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, την εξέλιξή του και τη λειτουργία του χωρίς τον περιορισμό της βαρύτητας.
Ανέφερε ότι οι επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1961 με την εκτέλεση μιας τροχιάς γύρω από τη Γη του Yuri Gagarin’s με τον πύραυλο Vostok-1. Ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στο διάστημα είναι 538 άτομα από τα οποία 59 είναι γυναίκες. Η μέση διάρκεια παραμονής αυτών στο διάστημα είναι 30 ημέρες.
Έγινε μια ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα, από την ανύψωση αερόστατου με θερμό αέρα το 1783 μέχρι το πρώτο πλήρωμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2000.
Στη συνέχεια, ο κ. Α. Φλουρής αναφέρθηκε σε θέματα επιβίωσης του ανθρώπου στο Διάστημα, δηλαδή αν μπορεί να επιβιώσει, αν μπορεί να αντέξει τις δυνάμεις g της εκτόξευσης και της επιστροφής, το πόσο καιρό μπορεί να ζήσει στο διάστημα, πόσο αποτελεσματικά μπορεί να εργάζεται εκεί, αν μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στη γη κ.λ.π.
Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία των αστροναυτών και ποια είναι τα αντίμετρα γι’ αυτό, μίλησε για τους διαστημικούς περιπάτους, τις ειδικές στολές κ.λ.π.
Τη διάλεξη παρακολούθησαν οι μαθητές της Α τάξης, οι οποίοι στο τέλος έκαναν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον ομιλητή.