Το Σάββατο 13 Ιουνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού με την στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Πύλης διοργάνωσε και φέτος τη συνεδριακή πολιτιστική εκδήλωση «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΛΕΙΑ» εντάσσοντας σ’ αυτήν για άλλη μια φορά «ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ».
Ο κύριος συντελεστής της εκδήλωσης και ως συντονιστής αλλά και παρουσιαστής της εκδήλωσης ανέφερε ότι:
Η Πιάλεια, είναι το χωριό των Τρικάλων που βρίσκεται στους πρόποδες του Κόζιακα (Κερκέτιον όρος) όπου ο «Ασκληπιός ο πρώτος γιατρός της οικουμένης» άφησε τα σημάδια της βοτανοθεραπευτικής τέχνης αλλά και της λατρείας του.
Αυτή την άποψη στοιχειοθετούν :
1. Η ισχυρή παράδοση (που παραμένει ζωντανή στην Πιαλεία) περί της λατρείας και των δραστηριοτήτων του Ασκληπιού.
2. Η ύπαρξη του ΠΡΩΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΒΕΊΟΥ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ (υπάρχουν τα ερείπια) εντός του μυκηναϊκής εποχής κάστρου στο Παλαιόκαστρο Πιαλείας. (αρχαιολόγος Π. Καστριώτης 1902)
3. Ο εντοπισμός και χαρακτηρισμός στη θέση Φτελιάς μικρού υγιεινοθεραπευτηρίου από ομάδα αρχαιολόγων της εφορίας αρχαιοτήτων Καρδίτσας. (2007)
4. Δημοσιεύματα και αναφορές (παλαιότερα και νεότερα) σχετικά με την Πιαλεία και τον Ασκληπιό.
5. «Τα Ασκληπιεία» που διοργάνωσε στην Πιαλεία με πομπή, απαγγελίες, και θεατρική παράσταση η νομαρχία Τρικάλων το 1975 με τον αρχαιολόγο κ. Ζιάκα Γ.
6. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση Παλιόκαστρο (όπου το φαρμακοτριβείο) με παραστάσεις του Ασκληπιού και τα οποία φυλάσσονται στο μουσείο του Βόλου.
«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ» αναπαριστά το τελετουργικό μέρος της μεταφοράς των θεραπευτικών βοτάνων και σκευασμάτων στο φημισμένο και «επιφανέστερο» κατά την αρχαιότητα Ασκληπιείο της Τρίκκης (Τρικάλων).
Η μεταφορά αυτή προσελάμβανε ιερό χαρακτήρα και γίνονταν με πομπή ικετών – Ασκληπιάδωναπό την Πιαλεία μέχρι τα Τρίκαλα. Οι ικέτες με επικεφαλής τις αρχιιέρειες προσέφεραν τα ιαματικά βότανα στο βωμό του Απόλλωνα απαγγέλλοντας κάποιους ύμνους όπως ο ορφικός ύμνος του Ασκληπιού.
Και θα πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το μέρος αυτό της εκδήλωσης δεν έχει καμία σχέση με παγανιστικές τελετές ή την αναβίωση της αρχαίας θρησκείας
1. Τελειώνοντας ο κ. Παπαγιαννόπουλος είπε ότι ο Π. Σύλλογος θα συνεχίσει να στηρίζει και να προβάλει τις θέσεις του για:
1. Την αξιοποίηση και ανάδειξη του «Φαρμακοτριβείου.»
2. Τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων «Ασκληπιείων» στην Πιαλεία.
3. Την τοποθέτηση έστω μαρμάρινου ανάγλυφου του Ασκληπιού σε περίοπτη θέση του χωριού.
4. Τη δημιουργία κήπου βοτάνων στον Κόζιακα (Κερκέτιον όρος)
5. Τη χάραξη των μονοπατιών του Ασκληπιού.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, το «ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ», τον κύριο λόγο είχαν οι σύνεδροι:
1. Ο κ. Πανάγος Βασίλειος, Γυμνασιάρχης από την Πύλη που μίλησε με θέμα:
«Η λατρεία του Ασκληπιού στη Δ. Θεσσαλία»
2. Ο Γούργος Νικόλαος Νευρολόγος με θέμα: «Ασκληπιός και υγεία σωματική και ψυχική» και
3. Ο Αρχαιολόγος Χατζηαγγελάκης Λεωνίδας που μίλησε πολύ διεξοδικά με προβολή εικόνας και με θέμα: «Πριν από τον Ασκληπιό η ιατρική ουδέποτε ήταν τέχνη στους ανθρώπους.»
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου ντόπιοι και ξένοι και αρκετοί από τους επίσημα καλεσμένους μας όπως ο Δήμαρχος κ. Μαράβας Κ., οι βουλευτές κ.κ. Σιμορέλης Χρ., Παπαδόπουλος Αθ. και Σκρέκας Κ. Ο σχ. Σύμβουλος κ Σπαθής Απ. και ο συνταξιούχος σχ. Σύμβουλος κ Παπαβασιλείου Γ., οι αντιδήμαρχοι του Δήμου και δημ. σύμβουλοι κ.κ. Ζιάκας Στ., Κρούπης Κ., Μπόμπορας Π., Τζάνης Β., και Καλαντζής Δ. Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Λεμονάς Ν. Ο Δ/ντής του σχολείου και η Νηπιαγωγός., ο κ. Καπέλος Γ. ως διατελέσας πρόεδρος του χωριού και περιφ. Σύμβουλος, εκπρόσωποι της «πράσινης Κιβωτού» με τον χωριανό καθηγητή κ Ζορμπά Χρ. και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Προσφώνηση και χαιρετισμό έκαναν :Ο Δήμαρχος κ. Μαράβας ο οποίος τόνισε ότι από το Δήμο έχουν γίνει ήδη κινήσεις και ενέργειες και θα αναληφθούν περεταίρω πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθεί το θέμα του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ στην Πιαλεία ως πολιτιστικό ή αναπτυξιακό έργο που θα δώσει μια ξεχωριστή διάσταση στο Δήμο.
Ο κ. Σιμορέλης ο οποίος αφού επαίνεσε το Λαογραφικό και ιστορικό μας μουσείο και τη σημασία της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης αναφέρθηκε με κάποια έκπληξη στο «ΦΑΑΡΜΑΚΟΤΡΙΒΕΙΟ» της Πιαλείας και είπε ότι αυτό το θέμα αφορά τον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο των Τρικάλων και από τη θέση που βρίσκεται θα συμβάλει και αυτός για την ανάδειξη του θέματος.
Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τόνισε με νόημα ότι ευτυχώς ακόμη η επαρχία αντέχει και αγωνίζεται για τόσο σημαντικά θέματα της ιστορίας και του πολιτισμού.
Ο κ. Σκρέκας εξήρε την εκδήλωση και τόνισε με έμφαση την μεγάλη σημασία που έχει η ανάδειξη του Ασκληπιού στο νομό των Τρικάλων όχι μόνο ως τοπικό γεγονός αλλά με ευρεία διάσταση και αποδοχή σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα ανά τον κόσμο.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και πλούσιο μπουφέ με πολλά εδέσματα που ήταν όλα προσφορά γνωστών τοπικών επιχειρήσεων και καταστημάτων όπως!
1. To εμφιαλωμένο νερό ΘΕΟΝΗ από τη Βατσουνιά Μουζακίου.
2. Τα αναψυκτικά ΚΛΙΑΦΑΣ
3. Τα μπισκότα ΒΙΟΛΑΝΤΑ
4. Τη χαλβαδοποιεία ΜΠΟΥΛΟΓΙΩΡΓΟΣ
5. Τα λουκούμια ΒΑΚΗΣ στο Δ Καλαμπάκας
6. Τη χαλβαδοποιεία ΜΑΤΗΣ
7. Τα αρτοποιεία ΑΡΤΟΣ και ΑΡΤΟΚΟΣΜΟΣ
8. Τους ξηρούς καρπούς ΚΑΡΙΩΤΗ πίσω από τη νομαρχία Τρικάλων
9. Τους καφέδες HAUSBRANT ΤΟΥ κ Βάκη κοντά στα δικαστήρια.
10. Τις Πίτσες ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ
11. Τα ζαχαροπλαστεία: Ο Γιαννής, η Μέλισσα, Ο Νάκας, ο Φώτης, ο Βλαχάβας στην Κονδύλη, ο Πλεσιώτης από τον Πύργο, και ο Χύτας από το Βαλτινό.
Μετά τιμής
Παπαγιαννόπουλος Δημήτριος