«Κρυφά τον ηχογραφούσε ο Ευαγγελάτος, όταν ο Μήτσος με γκάζια στο χίλια έμπαινε στα τραγούδια, απελευθερωμένος από τους κώδικες του στούντιο».
Ο επί πολλά έτη ηχολήπτης του Δημήτρη Μητροπάνου, Δημήτρης Ευαγγελάτος τον ηχογραφούσε «ΚΡΥΦΑ», όποτε τραγουδούσε σε κέντρα, μουσικές σκηνές, συναυλίες. Όλο αυτό το υλικό ήθελε να του το χαρίσει μια μέρα, δώρο ανεκτίμητο για τον ίδιο και την οικογένεια του, που αποτύπωνε το μεγαλείο του στις ζωντανές εμφανίσεις.
Με γκάζια στο χίλια
Ο Δημήτρης Μητροπάνος (2 Απριλίου 1948 – 17 Απριλίου 2012) δεν πρόλαβε να γίνει αποδέκτης των στιγμών αυτών. Έφυγε από τη ζωή αιφνίδια, στα 64.
Δύο χρόνια σχεδόν από τότε, και με την ατμόσφαιρα συναισθηματικά φορτισμένη ακόμα, αποφασίστηκε να γίνει μια επιλογή από δεκάδες τραγούδια, για να αποτυπωθούν για πρώτη φορά σε cd κλασικά λαϊκά τραγούδια παλαιότερα αλλά και άλλα σύγχρονα, που ο ίδιος λάτρευε και του άρεσε να τα βάζει στα προγράμματα του, παρότι δεν είχε τραγουδήσει τις πρώτες εκτελέσεις.
Ο Δημήτρης Ευαγγελάτος ανέλαβε την επιλογή μαζί με τον επί έτη παραγωγό του Ηλία Μπενέτο και όπως δηλώνει στο σημείωμα του στην 5απλή κασετίνα - γιατί δικά του είναι τα λόγια- «Κρυφά τον ηχογραφούσε ο Ευαγγελάτος, όταν ο Μήτσος με γκάζια στο χίλια έμπαινε στα τραγούδια, απελευθερωμένος από τους κώδικες του στούντιο».
«Δημήτρης Μητρόπανος ‘Κρυφά’ -Ντοκουμέντο. Ανέκδοτες Ζωντανές Ηχογραφήσεις».
Ιστορίες 11 δικών του ανθρώπων
Η συλλεκτική αυτή έκδοση συμπληρώθηκε από ένα βιβλίο με τίτλο «Δημήτρη» που έγραψε ο σεναριογράφος του Γιώργου Λάνθιμου και όχι μόνο (αφού το πρώτο του θεατρικό ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων), Ευθύμης Φιλίππου, που αν και κατά πολύ νεότερος, ήταν προσωπικός φίλος της οικογένειας.
Η ανάθεση έγινε από τη γυναίκα του Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια και τη Λία Χατζηδημητρίου από τη Minos Emi.
Μεταξύ των μαρτυριών, είναι βεβαίως, της Βένιας και των θυγατέρων τους, της Αναστασίας και της Μυρσίνης, όπως και του αγαπημένου φίλου του, Δημήτρη, του ηχολήπτη του.
Όπως γράφει ο Φιλίππου:«Το κείμενο του βιβλίου «Δημήτρη» δημιουργήθηκε μέσα από τις συζητήσεις με έντεκα ανθρώπους που έζησαν κοντά στον Δημήτρη Μητροπάνο. Δεν πρόκειται για βιογραφία ή για ιστορικό ντοκουμέντο με ημερομηνίες και σταθμούς της πορείας του. Επίσης δεν χαρακτηρίζεται από καμία αντικειμενικότητα και δεν είναι καθόλου αποστασιοποιημένο. Είναι μια παράθεση σκέψεων και αναμνήσεων, χωρίς ψυχραιμία, με αυτονόητη την συναισθηματική εμπλοκή όλων των συμμετεχόντων…»
Άνθρωποι που τον φίλησαν, τον κράτησαν
«… Μίλησαν για αυτόν άνθρωποι που έχουν φάει κεράσια από τα χέρια του, που έχουν πάει μαζί του στις δύσκολες μέρες της μεταμόσχευσης στο Παρίσι, που έχουν κολυμπήσει δίπλα του στην θάλασσα του Τύμβου στον Μαραθώνα ή σε παραπόταμους του Πηνειού, που του έχουν πετάξει φύλα που δεν του έκαναν στη μπιρίμπα, που οδήγησαν το αμάξι του, άνθρωποι που τον φίλησαν, τον κράτησαν, γελάσανε μαζί του όταν ειπώθηκε κάποιο αστείο κάποιο βράδυ στον κήπο. Οπότε αυτό το κείμενο ας πούμε ότι αυτό που προσπαθεί να καταφέρει δεν είναι να αποτυπώσει, αλλά μόνο να περιγράψει ένα πολύ μικρό κομμάτι των ανθρώπων που μίλησαν από την μία, του Δημήτρη από την άλλη και της αγάπης ανάμεσά τους».
Από το «Σβήσε το Φεγγάρι» μέχρι το «Υπάρχω»
Η 5απλή κασετίνα με τα τραγούδια του Μητροπάνου περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από το 2000 έως το 2012, χρονιά που έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής.
Πρόκειται για τραγούδια δικά του, αλλά και τραγούδια που αγάπησε. Από το «Σβήσε το φεγγάρι» μέχρι το «Υπάρχω», από το «Όποια και να σαι» και «Του Βοτανικού ο μάγκας», αλλά και «Ο Άμλετ της Σελήνης», η «Συννεφιασμένη Κυριακή» και το «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά» μέχρι ο «Μικρός Τιτανικός» και «Σ’ αγαπώ ακόμα»…
Πηγή: thetoc.gr