Στην Ελλάδα επέστρεψε άπραγη η αποστολή των οκτώ ορειβατών που είχαν ως στόχο να ανέβουν στο Εβερεστ, καθώς ο οδηγός βουνού που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους για να τους βοηθήσει στο εγχείρημά τους έγινε…καπνός.
Στην αποστολή μετείχε και ο τρικαλινός καθηγητής φυσικής αγωγής Γιώργος Ράιος για τον οποίο μάλιστα είχε δοθεί συνέντευξη Τύπου(φωτογραφία) από τον ΣΟΧΤ, λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του «Εθνους» για την περιπέτεια των ελλήνων ορειβατών:
Ο σέρπα (οδηγός βουνού) από το Θιβέτ εξαπάτησε την 8μελη ομάδα γνωστών Ελλήνων ορειβατών και αφού πήρε 11.500 ευρώ από τον καθένα, τους άφησε στο Κατμαντού να τον περιμένουν μάταια για να τους συνοδεύσει στην ανάβασή τους σε μια από τις κορυφές του Εβερεστ.
Ο σέρπα Ντόρτζε Τσερίνγκ πήρε τα χρήματα και έγινε... καπνός, ενώ μεταξύ των θυμάτων του είναι και μια νεαρή Ινδή, η Καντάνα Ραχάν, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική αποστολή και δήλωσε συντετριμμένη, γιατί, όπως είπε, τα χρήματα που έδωσε ήταν όλη η περιουσία του πατέρα της.
«Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Επισκέπτομαι για 8η φορά το Νεπάλ, έχω ανέβει σε πολλές κορυφές του Εβερεστ, ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Himalaya Times o Βολιώτης ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης, που έχει κατακτήσει τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου, στο Εβερεστ, στην Κένυα, στις Αλπεις και έφτασε μέχρι τον Βόρειο Πόλο.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συναντήθηκαν με τον οδηγό τους, τον Ντόρτζε Τσερίνγκ, την περασμένη Πέμπτη, έδωσαν τα χέρια και τα χρήματα και την επόμενη μέρα τον περίμεναν στο ξενοδοχείο, όπου είχαν καταλύσει στο Manaslu Hotel, στο Κατμαντού, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, να πάρουν τον εξοπλισμό τους και να γνωρίσουν τους άλλους πέντε σέρπα που θα τους συνόδευαν, καθώς και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Εκείνος όμως δεν εμφανίστηκε και οι ορειβάτες απευθύνθηκαν στο γραφείο του, όπου όμως ούτε εκεί είχε δώσει σημεία ζωής.
Ο επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας, Ρεγουί Ναραχίρι, δήλωσε ότι έγινε έφοδος στο σπίτι του, αλλά ο σέρπα δεν βρέθηκε, ενώ ο γενικός διευθυντής του τοπικού τουριστικού γραφείου, Τούσλι Γκαουτάν, εξέφρασε τη λύπη του και ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ζήτησαν από το πρακτορείο του σέρπα να τους παραχωρήσει νέα ομάδα οδηγών βουνού και να αναλάβει τα έξοδα της αποστολής, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι πήραν προχθές τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.
Την ελληνική αποστολή απαρτίζουν οκτώ άτομα. Εκτός του Νίκου Μαγγίτση, συμμετέχουν οι: Γιώργος Ράιος (γυμναστής), Κώστας Παναγιώτου (απόστρατος στρατιωτικός), Αθανάσιος Κατσαντώνης, Θανάσης Γκουλομήτρος (αθλητής στίβου), Αλέξανδρος Αροβίδης, Σοφοκλής Πλαΐτης και Αναστάσιος Χριστοδουλόπουλος.
Οι Ελληνες ορειβάτες αναχώρησαν από την Αθήνα τη Δευτέρα του Πάσχα (13/4) με προορισμό την πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού. Εκεί έκαναν όλες τις επαφές τους με το γραφείο που τους διέθεσε τον σέρπα και τον εξοπλισμό και την περασμένη Δευτέρα θα αναχωρούσαν οδικώς για το Θιβέτ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από εκεί θα μετέβαιναν στην πρώτη κατασκήνωση βάσης σε υψόμετρο 5.400 μέτρα από τη βόρεια διαδρομή των Ιμαλαΐων, με κατεύθυνση το Εβερεστ. Στην κατασκήνωση θα έφταναν -αν όλα πήγαιναν καλά- την προσεχή Κυριακή, ενώ η κατάκτηση του Εβερεστ θα γινόταν γύρω στις 15 Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ολο το ταξίδι θα διαρκούσε περίπου δύο μήνες και η ελληνική αποστολή ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στα μέσα Ιουνίου.