Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επιστημονική ημερίδα, αφιερωμένη στη γυναίκα, με θέμα «Πρόληψη–διάγνωση-αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού» που διοργάνωσε, η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής "Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ", στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεών της, για τα 133 έτη από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού προσβάλει μεγάλο αριθμό γυναικών ανά τον κόσμο αλλά είναι δυνατή η θεραπεία της ασθένειας εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, όπως καταδείχτηκε και από τις ομιλίες.
Ομιλήτριες ήταν οι Θεσσαλικής καταγωγής επιστήμονες: Αναστασία (Νατάσα) Παζαΐτη, Δρ. Γεν. Χειρούργος, Ειδική στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού, European Board in Breast Surgery, Παναγιώτα Κολοβού, Δρ, Ακτινοδιαγνώστρια, Αθηνά Μαρκουΐζου, Επιμελήτρια. Α’, Ακτινοθεραπεύτρια και η Ιωάννα Αναστασοπούλου, Δρ, Υφηγήτρια, Καθηγήτρια ΕΜΠ.
H Αναστασία Παζαΐτη σε μία πλήρως κατανοητή ομιλία ανέπτυξε με λεπτομέρεια την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης για την πλήρη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, περιέγραψε όλες τις σύγχρονες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ασθενών. Έστειλε δε το αισιόδοξο μήνυμα ότι με τα σημερινά μέσα μπορεί να αντιμετωπισθεί ο καρκίνος του μαστού και η αισθητική της γυναίκας.
Η Παναγιώτα Κολοβού ανέφερε όλες τις μεθόδους διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, από την απλή μαστογραφία μέχρι την PET. Έδωσε έμφαση στην εφαρμογή του υπερήχου και την επέκτασή του με την ελαστογραφία, επειδή μπορεί να εφαρμοσθεί και σε νεαρές ηλικίες, δεδομένου ότι δεν προκαλεί βλάβες στους υγιείς ιστούς.
Η Αθηνά Μαρκουΐζου ανέφερε με λεπτομέρειες πότε οι ακτινοβολίες χρησιμοποιούνται ως μέσον θεραπείας του καρκίνου του μαστού (και όχι ως διαγνωστικό μέσον). Έδειξε ότι στις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η μερική ή ολική ακτινοθεραπεία μειώνονται οι υποτροπές και αυξάνει το προσδόκιμο και η ποιότητα της ζωής των γυναικών.
Η Ιωάννα Αναστασοπούλου περιέγραψε την μέθοδο της υπέρυθρης φασματοσκοπίας για την προ διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε μοριακό επίπεδο, σε αντίθεση με τις σημερινές μεθόδους οι οποίες απαιτούν μέγεθος μερικών χιλιοστών. Είπε ότι η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοσθεί άμεσα στο χειρουργείο για ταχεία βιοψία, δίνοντας με ασφάλεια τα όρια υγιούς και καρκινικού ιστού σε μέγεθος μορίου και όχι μερικών χιλιοστών. Η μέθοδος αυτή την οδήγησε σε αρκετές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και ως Γυναίκα Επιστήμονα το 2007.
Ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης δρ. Στέφανος Κούτρας, στον σύντομο χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Ασκληπιό και την ανάπτυξη και σύνδεση της ιατρικής με την Θεσσαλία.
Την παρουσίαση είχαν οι κ.κ.: Θεοδώρα Τσιτσιπά και Ευθύμιος Τσούκας, μέλη του Δ.Σ. Πανθεσσαλικής Στέγης.
Στις ομιλήτριες απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες ως αναγνώριση της προσφοράς τους στην επιστήμη της πρόληψης, της διάγνωσης και της αντιμετώπισης του καρκίνου μαστού.
Η ημερίδα συγκέντρωσε πλήθος Θεσσαλών και φίλων της Θεσσαλίας. Ανάμεσά τους διακρίναμε τον πρ. πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, τον βουλευτή Ν.Δ. Μαγνησίας κ. Μπουκώρο Χρήστο, τον βουλευτή Ν.Δ. Καρδίτσας κ. Κώστα Τσιάρα, τον πρ. Βουλευτή κ. Νίκο Καντερέ, τον πρ. δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Ιωάννη Αναγνώστου, την πρόεδρο του Ομίλου για την ΟΥΝΕΣΚΟ Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κ. Νίνα Διακοβασίλη, τον πρ. Διευθυντή του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Δημητρίου κ. Ρήγα Τζαμτζή, τη ζωγράφο Χούλια Γκερέρο, τους κ.κ.: Σουλτάτη Βάγια, πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, Απόστολο Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας, Θωμά Ζούμπο, πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Μαυροματιανών "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ" Καρδίτσας, Αχιλλέα Ντούλια, πρόεδρο του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λουτριωτών Καρδίτσας, Αθανάσιο Σακκά και Κώστα Τσιώρα πρόεδρο και αντιπρόεδρο, αντίστοιχα, του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου "Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ", Απόστολο Στάμο, πρόεδρο του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Ομίλου Φαρκαδώνας, Δημήτρη Καταφυγιώτη, αναπληρωτή πρόεδρο του Συνδέσμου Τρικαλινών Αθήνας “Η ΤΡΙΚΚΗ”.