Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ , το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ και η Παννελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) ξεκινάνε μια νέα σειρά εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων από το ναζιστικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις άρχισαν και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη, όπου συμπληρώνονται ακριβώς 75 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων. Μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια θα αναδειχθούν σημαντικές και ηρωικές σελίδες της ταξικής πάλης του τόπου μας από τη δεκαετία του 1940, καθώς και τα σύγχρονα διδάγματά τους , αφού οι εκδηλώσεις θα έχουν θέμα:  «Ποιος νίκησε τότε το φασισμό, Ποιος συνεχίζει καθημερινά να τον αντιπαλεύει» .
Η εναρκτήρια εκδήλωση αυτής της σειράς ήταν χθες, Τετάρτη 17 Απρίλη, 7:30μμ , όπου  μέσα σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε η θυσία των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών με  μουσικό- αφηγηματικό δρώμενο, πολιτική ομιλία, κατάθεση στεφάνων.
Χθες στην πλατεία Ρήγα Φεραίου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου ανάμεσα τους και συγγενείς των 5 Τρικαλινών Επονιτών, τιμώντας τη θυσία τους. 
Η εκδήλωση περιλάμβανε χρονικό των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν εκείνες τις μέρες  του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα και οδήγησαν στην ηρωική θυσία. Η παρουσίαση του χρονικού που συγκίνησε όσους το παρακολούθησαν, ενω συνοδεύτηκε από μουσικό αφιέρωμα με τους μουσικούς Λίνα Καρέτσου και Γιώργο Παλαυράκη, που έδωσαν μια ξεχωριστή χροιά στην σεμνή και λιτή εκδήλωση.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Λάζαρος Τσουμένης, ο οποίος αναφέρθηκε ξεχωριστά στο σοβαρό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων λέγοντας: “ Ένα σόου δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού ενόψει εκλογών, σε βάρος του δίκαιου αιτήματος του λαού για την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, στήνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου με καθυστέρηση τριών ετών ετοιμάζεται να φέρει προς συζήτηση την «Έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», η οποία ολοκλήρωσε το έργο της το καλοκαίρι του 2016!”, ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν: “Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δοκιμασμένο - σε όλες τις εκδοχές - αντιλαϊκό δρόμο ή θα βαδίσουμε σε ένα διαφορετικό δρόμο, αυτόν της αντεπίθεσης, της πάλης με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες του λαού;”.


Ακολούθησε η κεντρική πολιτική ομιλία από τη Γεωργία Καπέτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε : “ Με σεβασμό υποκλινόμαστε: σε όσους και όσες αγωνίστηκαν για τα λαϊκά συμφέροντα σε όλες τις συνθήκες, σε όλους όσοι κράτησαν ηρωική στάση με το όπλο, ή με τα χωνιά και την προκήρυξη, πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, τις απεργίες, στα σαμποτάζ, διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν, έμειναν αλύγιστοι και μας δίδαξαν ένα περήφανο, ηρωικό τρόπο ζωής, σ' αυτούς που ανέδειξαν τη μορφή του αφοσιωμένου, αταλάντευτου αγωνιστή, χαρακτηριστικά του επαναστάτη. Τους τιμάμε όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις για την ενίσχυση του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.” ενώ αναφέρθηκε και στην υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το δήθεν προοδευτικό μέτωπο που στήνει λέγοντας : “Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν καθημερινά ενάντια στον φασισμό, με πράξεις. Υπάρχουν, όμως, τεράστιες ευθύνες, έχουν ευθύνες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ. Ρίχνουν νερό στο μύλο της αντίδρασης, στο μύλο του φασισμού. Είναι πέρα για πέρα υποκριτικό να επικαλείσαι τους παράγοντες και τα συμφέροντα που ενισχύουν τον φασισμό, σαν παράγοντες για την αναχαίτιση του.” τόνισε επίσης πως “Η ΕΕ είναι η καπιταλιστική ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και δεν άλλαξε, επειδή κυβέρνηση στην Ελλάδα έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε πρόκειται να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκή, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει, πως θα στήσει ανάχωμα στην ακροδεξιά.” και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ παντού λέγοντας : “Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους όσοι, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, συμφωνούν σίγουρα, πως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.”.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από φορείς αλλά και απογόνους των αγωνιστών.