Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Καλαμπάκας μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Επανάχρηση» όπου είχε υποβληθεί σχετική πρόταση από την Δημοτική Αρχή καθώς για άλλη μια φορά δεν περιλαμβάνεται στα κτήρια που εγκρίθηκαν για αξιοποίηση-ανάδειξη.
Ειδικότερα την αποκατάσταση και ανάδειξη άλλων 15 ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτηρίων, με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να λειτουργήσουν ως εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε προ ημερών  το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πρόκειται για έργα που εντάσσονται στη δεύτερη φάση της δράσης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), με απόφαση την οποία υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα.
Ήδη στην πρώτη φάση του Προγράμματος, τον Ιούνιο, έχουν ενταχθεί 12 ανενεργά εμβληματικά δημοτικά κτήρια, με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ και έτσι, μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ.
Βέβαια στη νέα λίστα των εγκεκριμένων κτηρίων δεν περιλαμβάνεται και πάλι το ΞΕΝΙΑ Καλαμπάκας για το οποίο όπως προαναφέρεται υποβλήθηκε πρόταση από το Δήμο αλλά ως γνωστό εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς του συμβουλίου είχαν ζητηθεί να προσκομιστούν περισσότερα στοιχεία από το Δήμο για περαιτέρω εξέταση ενώ ο Δικηγόρος κ. Θανάσουλας είχε αποκαλύψει ότι από πλευράς Δήμου στην συνεδρίαση δεν είχε αναφερθεί ότι υπήρχαν άλλες προτάσεις για αξιοποίηση του εκτός της δικής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα μέλη του συμβουλίου.
‘Όσον αφορά τα νέα έργα και οι χρήσεις τους αυτά είναι τα εξής:
– Δημοτικό κτήριο στο Λαύριο (Ηρώων Πολυτεχνείου και Δανουκάρα) – Πολιτιστικές δραστηριότητες
– Παλαιό Νοσοκομείο Ρόδου – Υπηρεσίες Δήμου
-Κτήριο Ησυχάκη στον Πλατανιά – Πολιτιστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα
-Παλαιό Νοσοκομείο Θήβας – Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης
-Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Δημοτικό σχολείο Μελιγούς στη Βόρεια Κυνουρία – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Πρώην 1ο Δημοτικό σχολείο Σπάτων/Αρτέμιδος – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Παλαιό Γυμνάσιο Πύλου – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Δημοτικό κτήριο στα Άγραφα – Υπηρεσίες Δήμου
-Παλαιά βιομηχανική μονάδα της Ελαιουργικής ΚΣΕΠ στην Στυλίδα – Υπηρεσίες Δήμου
-Παλαιές Αποθήκες Οργανισμού Κωπαΐδας στο Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Αποθήκη ΚΣΟΣ στη Νεμέα – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Διοικητήριο ΑΕΒΑΛ στο Δήμο Εορδαίας – Υπηρεσίες Δήμου
-Τμήμα εργοστασίου σαπωνοποιίας Περδίκη στον Πειραιά – Υπηρεσίες Δήμου
-Αποθήκες ΑΣΣΟ στη Μεσσήνη – Πολιτιστικές δραστηριότητες
Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης αυξήθηκε στα 90 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τους Δήμους, για την ανάδειξη και νέα χρήση παλιών κτιρίων.

meteoravoice.gr