Η εφαρμογή και στα Τρίκαλα του νέου θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων έρχεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και παράλληλα να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας κυρίως στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΦΤ η προγραμματισμένη παρουσίαση της έναρξης της λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στα Τρίκαλα, από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας, Υποστράτηγο Δημήτρη Κοτσάφτη και τον Αστυνομικό Διευθυντή Τρικάλων, Αθανάσιο Γραβάνη.
Ο Υποστράτηγος Δημήτρης Κοτσάφτης δήλωσε ότι «επιδίωξη όλων μας είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε μικρούς και απομακρυσμένους, από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οικισμούς, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση. Με την παρουσία των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου διαβιούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η μετάβαση στα αστικά κέντρα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό η εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειάς τους και ελαχιστοποιούνται τυχόν δυσάρεστα φαινόμενα, όπως η εξαπάτηση ή η διάπραξη άλλων αδικημάτων σε βάρος τους.»

Για τη λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων, διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, τύπου VAN, το οποίο αποτελεί στην ουσία ένα μικρό Αστυνομικό Τμήμα. Το όχημα αυτό στελεχώνεται με τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), ενώ παράλληλα διαθέτει τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.  Συγκεκριμένα, είναι εξοπλισμένο με ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, συνδεδεμένο με όλες τις εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτυπωτή, σφραγίδες, έντυπα, ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων Αθανάσιος Γραβάνης ανέφερε «ότι το όχημα της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας λειτουργεί ουσιαστικά ως γραφείο Αστυνομικού Τμήματος. Είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να καθίσουν και να συζητήσουν με τον αστυνομικό για τα προβλήματα αστυνομικής φύσης που αντιμετωπίζουν, να υποβάλλουν εγκλήσεις ή παράπονα, να θεωρούν γνήσια υπογραφής, να επικυρώνουν αντίγραφα, να προβαίνουν στη σύνταξη κάποιας ανακριτικής πράξης και γενικότερα να επιλύουν ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.
Επιπλέον, η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι εφοδιασμένη με έντυπα και λοιπά φυλλάδια, ώστε να ενημερώνει και να εξυπηρετεί τους πολίτες άμεσα σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος».


Τα δρομολόγια
Από τη Αστυνομική Διεύθυνση έχουν οριστεί επτά (7) δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα, κατά κύριο λόγο πρωινής ή απογευματινής βάρδιας, και συγκεκριμένα:
Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας) Λαγγαδιά-Ελληνόκαστρο-Λιόπρασο-Κουμαριά-Αγρελιά-Διάσελο-Αχλαδοχώρι-Κρήνη-Ζάρκο.
Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Καλαμπάκας) Κονισκός-Φλαμπουρέσι-Γερακάρι-Λογγά-Αχελινάδα-Μαυρέλι-Φωτεινό-Κερασούλα-Αγ.Τριάδα-Ψήλωμα-Ασπροκλησσιά-Αχλαδέα-Σκεπάρι-Γάβρος-Θεοτόκος-Αγιόφυλλο.
Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμων Καλαμπάκας και Πύλης) Καστανιά-Αμάραντος-Στεφάνι-Δολιανά-Κρανιά-Καλλιρόη-Κατάφυτο-Ανθούσα-Χαλίκι-Πολυθέα-Μηλιά-Αγ.Παρασκευή-Νεραϊδοχώρι-Περτούλι.
Δ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Πύλης) Κοτρώνι-Βροντερό-Βλάχα-Περτούλι-Νεραϊδοχώρι-Πύρρα-Δέση-Αγ.Νικόλαος-Δροσοχώρι-Γαρδίκι-Αθαμανία
Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Πύλης) Στουρναρέικα-Βαθύρεμα-Λιβαδοχώρι-Ν.Πεύκη-Μοσχόφυτο-Βαλκάνο-Πολυνέρι-Μεσοχώρα-Αρματωλικό-Αετός-Παχτούρι-Λαφίνα-Κορυφή-Νεράιδα.
ΣΤ' ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Καλαμπάκας) Μουργκάνι-Μεγ.Κερασιά-Ορθοβούνι-Τριγώνα-Ανάληψη-Πεύκη-Κορυδαλλός-Παναγία-Μαλακάσι-Μουργκάνι-Αγ.Δημήτριος-Ξηρόκαμπος-Οξύνεια-Αγναντιά-Σταγιάδες-Κακοπλεύρι.
Ζ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Καλαμπάκας) Φάρμα-Ελάφι-Καλομοίρα-Ματονέρι-Αμπελοχώρι-Αμπέλια-Κλεινός-Καλογριανή-Γλυκομηλιά-Παλιοχώρι-Αηδόνα-Χρυσομηλιά.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, ο θεματικός Περιφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, ο βουλευτής του νομού κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, εκπρόσωπος του δημάρχου Πύλης και ο πρώην βουλευτής Τρικάλων, Στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., κ. Ηλίας Βλαχογιάννης.  
Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρέστησαν ο Διοικητής της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Λιάκος, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού και πλήθος αστυνομικών.