Με 2,85 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, το Facebook παραμένει το μεγαλύτερο δίκτυο μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

Είναι γεγονός πως το Facebook είναι μια εύχρηστη κοινωνική πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορείς να έρθεις πιο κοντά με φίλους και συγγενείς συνάμα όμως μπορείς και να γνωρίσεις νέα πρόσωπα. Αλήθεια όμως, πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να κάνει μια φιλία ή ακόμη και σχέση με τη «βοήθεια» της πλατφόρμας;

Όπως περιγράφει η 21χρονη Ella σε σχετικό άρθρο, το πανεπιστήμιο ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη. Αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι της παρά τους γνωστούς όμως που είχε εκεί η φιλία τους είχε πια χαθεί. Ήταν μόνη μέχρι που γνώρισε την Izzy. Γνωρίστηκαν σε ένα ιδιωτικό γκρουπ στο Facebook.

«Το 40% των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών νιώθουν μοναξιά «πολύ συχνά».

Και η πανδημία το επιδείνωσε αυτό, με μια μελέτη του Harvard να αποδεικνύει ότι οι νέοι χτυπήθηκαν περισσότερο από τη μοναξιά κατά τη διάρκεια των lockdown. Αν και η δημιουργία φίλων μπορεί να μην ήταν η κορυφαία προτεραιότητα όλων, οι φιλίες στο Facebook άκμασαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα κάτω των 35 ετών είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του Facebook και αποτελούν το 24,9% των συνολικών χρηστών του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο με το 20,7% να είναι η Gen-Z.

Το Facebook έχει ακόμα ένα χαρακτηριστικό που δεν περιλαμβάνουν τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τις ομάδες. Ενώ το TikTok επιτρέπει ντουέτα και το Twitter μεταδίδει ειδήσεις, η δυνατότητα συμμετοχής σε μια ιδιωτική ομάδα χρηστών ομοϊδεατών σε ένα ιδιωτικό φόρουμ έδινε πάντα στο Facebook ένα προβάδισμα.

Σε άλλες πλατφόρμες, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν. Στο Facebook συνδέονται πραγματικά.

Η Elle-Louise, ιδρύτρια του Truly Twenties στο Facebook-όπου γνωρίστηκαν η Izzy και η Ella- λέει: «Το Facebook είναι η πιο… υγιεινή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για μένα.» Η ομάδα της στο Facebook έχει συγκεντρώσει 17 χιλιάδες μέλη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Είτε είμαστε μόνοι λόγω του Covid, είτε έχουν χαθεί οι παλιές φιλίες, θα μπορούσε το Facebook να είναι η απάντηση στη μοναξιά;

Μπορούμε όμως πραγματικά να μετατρέψουμε τις φιλίες του Facebook σε φιλίες στην πραγματική ζωή; Με την Izzy να ζει στο Somerset και την Ella στο Worcester, αποφάσισαν να συναντηθούν. «Αρχικά ήμουν αγχωμένη» λέει η Ella. Το πέτυχαν και παραμένουν στενές φίλες δέκα μήνες μετά.

Είναι δυνατό να μεταφέρετε αυτές τις εικονικές σχέσεις στον πραγματικό κόσμο. Αλλά είναι πάντα πιθανό να συναντήσετε άτομα που δεν σας ταιριάζουν.

Δεν είναι όλα τα φόρουμ φιλίας… καλά. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και το catfishing είναι γεγονός και αρκετός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες συμπεριφορές. Σύμφωνα με το antibullysoftware.com, το 87% των αναφερόμενων περιπτώσεων διαδικτυακού εκφοβισμού σημειώθηκαν στο Facebook.

Αν και δεν είναι λοιπόν όλα ρόδινα στο Facebook -όλοι έχουμε δει το… σκοτάδι που εμφανίζεται στην εφαρμογή κατά καιρούς- θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνεις τις καλύτερες φιλίες. Γίνε μέλος σε κοινότητες που σε ενδιαφέρουν και αναζήτησε οποιονδήποτε μοιράζεται παρόμοιες εμπειρίες.

Να θυμάσαι όμως, αν συνδεθείς με κάποιον και θέλεις να συναντηθείτε από κοντά είναι πρέπον να το κάνεις με ασφάλεια, κατά προτίμηση με μια ομάδα σε δημόσιο χώρο, και πάντα κάποιος να ξέρει πού πηγαίνεις.

savoirville.gr