Τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» είναι ένα νέο αλλά και ένα διαφορετικό μάθημα που προστέθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα και της Γ΄ Γυμνασίου.

«Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, εισάγουν καινοτομίες στο κοινωνικό πλαίσιο μάθησης και επιδιώκουν την καλλιέργεια της αυτό-ρύθμισης στη μάθηση, της συνεργασίας και της αυτοβελτίωσης».

Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκαν και οι ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά της Γ΄ τάξης του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων:

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» της Γ΄ τάξης πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις.

- Οι μαθητές του Γ4 επισκέφθηκαν,  την Παρασκευή 10-12-2021, το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Κουρσούμ Τζαμί όπου ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Τζάνης, υπάλληλοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων μας ξενάγησαν με μοναδικό τρόπο στα πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας.

- Την Πέμπτη 16-12-2021 οι μαθητές/τριες του Γ1 παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονικές περιηγήσεις σε Πολιτιστικά Μνημεία»  ενώ οι μαθητές/τριες του Γ2 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η τραγωδία των κοινών». 

- Οι μαθητές/τριες του  Γ1 και Γ2 επισκεφθήκαν επίσης, την Πέμπτη 16-12-2021, το γεφύρι της Πύλης και την Πόρτα Παναγιά, αξιοθέατα μοναδικά της περιοχής μας και μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

- Η κ. Κωνσταντίνα Νταϊλιάνη από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Τρικάλων επισκέφθηκε το σχολείο μας και υλοποίησε τέσσερα βιωματικά εργαστήρια με τα τμήματα: Γ1 τη Δευτέρα 28-2-2022, Γ3 και Γ4 την Τρίτη 1-3-2022 και Γ2 την Τετάρτη
2-3-2022.

Τα θέματα των εργαστηρίων ήταν σχετικά  με τις ενότητες της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας  αλλά και της συμπερίληψης των  εργαστηρίων δεξιοτήτων. Τα παιδιά εκφράσαν τις απόψεις τους, έπαιξαν, ζωγράφισαν και ήρθαν σε επαφή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας,  αποκομίζοντας φυσικά πολλαπλά οφέλη από την όλη αλληλεπίδραση.

- Οι μαθητές του Γ4 παρακολούθησαν, την Τετάρτη 2-3-2022, διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ενεργός Πολίτης».

Η θεματολογία σχετίζεται με τις ενότητες: «Φροντίζω το περιβάλλον: Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά» και «Ενδιαφέρομαι και  Ενεργώ» των εργαστηρίων δεξιοτήτων για τη Γ ΄Γυμνασίου. Ήταν  εμπειρίες μοναδικές και ένας διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας που αρέσει  στα παιδιά.  ​

Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων ευχαριστεί όλους τους φορείς οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση των Εργαστηρίων και ιδιαίτερα:

- την κ. Νταϊλιάνη από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Τρικάλων, 

- την παιδαγωγική ομάδα του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου κ. Αντώνη Ντάνη, κ. Στέλλα Ζαμπάλου, κ. Κώστα Γραμμένο και η κ. Γεωργία Μπαλατσού οι
οποίοι  συνεργάστηκαν μαζί μας δια ζώσης και διαδικτυακά.  

- και τον κ. Τζάνη και κ. Παπαδημητρίου από την Εφορία Αρχαιοτήτων. 

Συγχαίρει και ευχαριστεί επίσης την κ. Αναστασία Στουκογεώργου,  η οποία διοργάνωσε τις παραπάνω δράσεις και τους εκπαιδευτικούς κ. Διατσίγκο και κ.  Κουκούδα που συνέβαλαν στην επιτυχημένη  πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων.