Το Επιμελητήριο Τρικάλων πριν από περίπου 15 χρόνια, έδωσε έμφαση στην παραδοσιακή κουζίνα ανάγοντας σε προτεραιότητα την ανάδειξη της πλούσιας τρικαλινής γαστρονομίας δημιουργώντας το 2005 την «ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ Α.Ε.».

Μιας αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρίας η οποία δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του κλάδου με τον συντονισμό και τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Σκοπός και στόχος της ΤΡΙΚΑΛΙΝΗΣ ΓΕΥΣΗΣ Α.Ε. όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση, ήταν η διατήρηση της τρικαλινής κουζίνας η οποία συνδέεται με την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Στη συνέχεια προέκυψε η ανάγκη να αποκτήσει η τοπική γαστρονομία το δικό της, αναγνωρίσιμο brand name.

Έτσι γεννήθηκε το METEORISIMO μέσω του οποίου ταυτοποιήθηκε η τοπική γαστρονομική ταυτότητα που αναδείχθηκε σε ειδική εκδήλωση η οποία έγινε το 2014 στο Μύλο Ματσόπουλου, παρουσία διακεκριμένων σεφ και βέβαια επαγγελματιών του κλάδου όπου διασυνδέθηκε ο γαστρονομικός μας πολιτισμός με τα τοπικά προϊόντα και τη σύγχρονη γαστρονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία της νέας γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής η οποία συνδέεται άμεσα με την Μοναστηριακή Κοινότητα των Μετεώρων και τη μοναστική κουζίνα.

Η ανάδειξη της πλούσιας τρικαλινής γαστρονομίας παίρνει σάρκα και οστά, μέσω δράσεων οι οποίες είναι πολυεπίπεδες.

Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Τρικάλων, προχώρησε τις διαδικασίες για την πιστοποίηση του τρικαλινού λουκάνικου το οποίο θα είναι το πρώτο κρεατοσκεύασμα που θα αποκτήσει την ταυτότητα Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Διερευνώντας τις διαδικασίες ταυτοποίησης, όπως σημείωσε σε πρόσφατη εκδήλωση ο πρόεδρος Βασίλης Γιαγιάκος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η ρίγανη που το καθιστά ξεχωριστό και η οποία φύεται στην περιοχή του Κόζιακα.

Απ. Ζώης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)