Προχωρά το έργο της ανάπλασης του χώρου της λαϊκής αγοράς στο κέντρο των Τρικάλων, καθώς μετά από χρόνια που το θέμα έμενε "κολλημένο", προκηρύχθηκε διαγωνισμός.

Το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων αναφέρει τα εξής:

Επιτέλους! Μετά από δεκαετίες, με συζητήσεις, διαφορές, διαφωνίες, μελέτες, σκέψεις, προτάσεις… ήρθε η ώρα που όλοι οι τρικαλινοί περίμεναν: η ανάπλαση της λαϊκής αγοράς της πόλης! Με διαγωνισμό του ο Δήμος Τρικκαίων προκηρύσσει την «Ανάπλαση - αναβάθμιση της περιοχής της υπαίθριας λαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων». 

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο ότι μετά από 40 και πλέον χρόνια, «γίνεται η αρχή για να μπει τάξη στη λαϊκή αγορά, κάτι το οποίο θέλει τόσο η ίδια η κοινωνία όσο και οι παραγωγοί της λαϊκής». Και συνέχισε, τονίζοντας ότι «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη λαϊκή αγορά που θα διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανούς του μικροπαραγωγός του τόπου μας. Θέλουμε και δημιουργούμε μία λαϊκή που θα αποτελέσει αξιοθέατο και όχι μια τριτοκοσμική μαύρη τρύπα στην καρδιά μας σύγχρονης πόλης».

Το συγκεκριμένο έργο δίνει έναν σύγχρονο, εφαρμόσιμο χαρακτήρα  στο πλέον εμπορικό τμήμα της πόλης. Οι οδοί 28ης Οκτωβρίου και Ηρώων Αλβανικού Μετώπου, από μια γενική κατάσταση που έχει στηλιτευθεί από… όλους, μετατρέπονται από τον Δήμου Τρικκαίων σε σύγχρονο χώρο οικονομικής δραστηριότητας, αφού:

- οι παραγωγοί θα πωλούν σε σύγχρονες, σταθερές κατασκευές

- οι πολίτες θα αγοράζουν προστατευμένοι, με κάγκελα, σε πεπλατυσμένη νησίδα

- ο χώρος αναπλάθεται

- τα πεζοδρόμια μεγαλώνουν

- η στάθμευση ελέγχεται

- το κυκλοφοριακό διευθετείται.

Κι άλλα έργα

Και όχι μόνο αυτό. Σε συνδυασμό με 

- τα έργα για το Open Mall (σε όλο το παλιό εμπορικό κέντρο από τα Δικαστήρια περίπου μέχρι τη Μητρόπολη) και προϋπολογισμό 1.838.000€ ,

 - τα έργα ανάπλασης των πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης - ενοποίηση με Παρόχθια Ζώνη και προϋπολογισμό 1.300.000 €

- την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της νομαρχίας, που μελετά ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου 

δημιουργείται τα επόμενα χρόνια μία τελείως διαφορετική εικόνα στο κέντρο των Τρικάλων. Η εικόνα μιας όμορφης, ανθρώπινης πόλης και στο κέντρο της, με προϋπολογισμό 3,7 εκατ. € περίπου,

Μέχρι τότε, αρχίζουν να «τρέχουν» οι προθεσμίες για τον διαγωνισμό για τη λαϊκή αγορά (μέχρι 10 Σεπτεμβρίου η υποβολή προσφορών).

 Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 585.000 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) με χρήματα που εξασφάλισε ο Δήμος Τρικκαίων από πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου» και από ίδιους πόρους.

Τι θα κατασκευαστεί

Οι εργασίες αφορούν σε επεμβάσεις επέκτασης και ενοποίησης των τεσσάρων νησίδων (υψομετρική ενοποίηση των τριών), σε τρία πεζοδρόμια εκατέρωθεν της Κεντρικής πλατείας (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου) καθώς και σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. 

Σε γενικές γραμμές, υλοποιούνται:

α) Υψομετρική ενοποίηση των τριών νησίδων και κατάργηση του εγκάρσιου δρόμου. Οι νησίδες θα έχουν πλάτος 14,50 μέτρα. 

β) Δημιουργία ποδηλατόδρομου επί της οδού Ηρώων Αλβανικού Μετώπου

γ) Δημιουργία χώρων τροφοδοσίας της λαϊκής και των καταστημάτων με πλάτος 2,5 μ. 

δ) Δημιουργία χώρου στάθμευσης πλάτους 2,00 μέτρων επί της οδού 28ης Οκτωβρίου και λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,70 μέτρων.  

ε) Ανισόπεδη διάβαση εγκάρσια των οδών Ηρώων Αλβανικού Μετώπου και 28ης Οκτωβρίου 

στ) Δυο μικρότερες ανισόπεδες διαβάσεις επί της οδού Ηρώων Αλβανικού Μετώπου.

ζ) Επέκταση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, επί των οδών Ερμού, 28ης Οκτωβρίου και 21ης  Αυγούστου, με μέσο πλάτος 5,5μ. 

η) Στις οδούς Ερμού και 21ης Αυγούστου, παραπλεύρως της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου τοποθετούνται θέσεις για στάση αστικών λεωφορείων καθώς και θέσεις προσωρινής στάθμευσης τροφοδοσίας καταστημάτων. 

Φυσικά, υπάρχουν συνοδά έργα, για όμβρια ύδατα, πλακοστρώσεις, επιχρωματισμούς, αναπλάσεις κ.α., ώστε όλη η περιοχή να αποκτήσει νέο πρόσωπο. Το μόνο που απομένει, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης του αναδόχου, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα.