Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη «Συναγωγή». Ο κ. Βαρούχ υποδέχθηκε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, τους ξενάγησε στον χώρο και τους ενημέρωσε για την ιστορία της Ισραηλιτικής κοινότητας στα Τρίκαλα και πώς συνδέεται με το κτίριο της Συναγωγής.

Οι μαθητές/τριες με θλίψη διαβάσαν τα ονόματα των Τρικαλινών Εβραίων που βρήκαν οδυνηρό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όμως με χαρά πληροφορήθηκαν πως οι Χριστιανοί Τρικαλινοί βοήθησαν πολλούς Ισραηλίτες και έτσι δεν συνελήφθησαν και δεν οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα.

Τέλος έμαθαν για τα έθιμα και τον τρόπο τέλεσης των διαφόρων λειτουργιών και για την παράδοση των Ισραηλιτών. Τέλος έγινε αναφορά στην αρχιτεκτονική και τη δομή του κτιρίου και πώς συνδέεται με τη λατρεία.

Η επίσκεψη μαθητών/τριών του 5ου Γυμνασίου στη Συναγωγή Τρικάλων αποτέλεσε μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία για πολλούς λόγους. Αφενός γιατί μέσα από την ξενάγηση και τις δραστηριότητες οι μαθητές/τριές μας μπόρεσαν να εμβαθύνουν σε ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά θέματα που συνδέονται με τον Εβραϊσμό, προάγοντας έτσι τη γνώση και την κριτική σκέψη.

Αφετέρου συνδύασαν την άμεση γνώση με την πολιτισμική ευαισθητοποίηση, την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου, την ενίσχυση της πολιτισμικής ενσυναίσθησης και την προώθηση της διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους της Ισραηλιτικής κοινότητας για την υποδοχή και την ξενάγηση. Ευχαριστούμε επίσης την κ. Μανώλη και την κ. Κονταλή, εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου που οργάνωσαν αυτήν την δράση και έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά μας να προσεγγίσουν τη γνώση μέσω της βιωματικής εμπειρίας.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές/τριες για την προετοιμασία τους και την ωριμότητα με την οποία συμμετείχαν σ΄ αυτήν τη δράση.