Η Wall Street αποτελεί τη Μέκκα της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόκειται για το σημείο αναφοράς όπου «όλα συμβαίνουν τώρα», σε ό,τι αφορά στα οικονομικά θέματα, αλλά κι ένας χώρος όπου όλα είναι απρόβλεπτα και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στο πόκερ, ένα άθλημα το οποίο αναμφισβήτητα έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις επενδύσεις. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι μάνατζερ της Wall Street και όχι μόνο, συχνά πυκνά επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στο πόκερ προκειμένου να διαφοροποιηθούν από όσους δεν ξέρουν να παίζουν το σπορ.

Οι επενδύσεις και το πόκερ είναι δύο δραστηριότητες στις οποίες όσοι συμμετέχουν πρέπει να υπολογίζουν κάθε κίνηση, να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, να σκέφτονται πολύ γρήγορα και να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, να κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα και όχι τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά πάνω απ’ όλα να βγαίνουν κερδισμένοι στο τέλος της διαδρομής. Υπάρχουν πολλές έρευνες που εξηγούν πόσο άμεση είναι η σύνδεση του πόκερ με τις επενδύσεις και πώς οι πιο πετυχημένοι οικονομολόγοι είναι καλοί παίκτες του πόκερ.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος επαγγελματίας παίκτης για να έχει καλά αποτελέσματα και στα οικονομικά. Σημασία έχει ότι και οι δύο δραστηριότητες έχουν στρατηγικές και τακτικές τις οποίες καταστρώνει κάποιος πολύ πριν αρχίσει να παίζει. Φυσικά, υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας μετά από κάθε κίνηση, αλλά το πόκερ και οι επενδύσεις έχουν βρει λύσεις και σε αυτά τα προβλήματα. Το πόκερ είναι ένα άθλημα που ξεκίνησε να παίζεται στις ΗΠΑ περίπου στα μέσα του 1800 και μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν αιώνα έγινε το αγαπημένο παιχνίδι με τράπουλα των Αμερικανών.

Οι άπειρες επιλογές που μπορεί να έχει κανείς μέσα στο ίδιο παιχνίδι έχουν κάνει το πόκερ εξαιρετικά αγαπητό, αφού κανένας γύρος δεν μοιάζει με τον προηγούμενο. Μάλιστα, το πόκερ και οι επενδύσεις έχουν και μία τεχνολογική σύνδεση, αφού και τα δύο πέρασαν σύντομα στον ψηφιακό κόσμο και πλέον οι αποφάσεις δεν παίρνονται στις φυσικές αίθουσες, αλλά online. Το πόκερ είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια που εκμεταλλεύτηκαν την επανάσταση των υπολογιστών στην αλλαγή της χιλιετίας, η οποία το βοήθησε να γίνει άμεσα προσβάσιμο από κάθε έναν, ανά πάσα στιγμή της ημέρας κι από όπου κι αν βρίσκεται.

Αντίστοιχα, οι επενδύσεις γίνονται πια από εξειδικευμένες πλατφόρμες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το πόκερ, ενώ μπορεί κανείς να ανοίξει το χαρτοφυλάκιό του σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο ή εταιρεία σε όλον τον κόσμο, όποτε το θελήσει. Ποια είναι, λοιπόν, εκείνα τα στοιχεία του πόκερ που κάνουν τους σημαντικότερους οικονομικούς μάνατζερ των ΗΠΑ να επισημαίνουν ότι διαθέτουν;

Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται, για παράδειγμα, διαύγεια. Όταν παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό μας ή τα συναισθήματά μας χάνουμε, ενίοτε, την ικανότητα να κρίνουμε αντικειμενικά ή να δούμε αρκετά καθαρά τις επιλογές που έχουμε. Συναισθήματα, όπως ο φόβος, η αγωνία, ο εγωισμός ή η απληστία είναι από τους χειρότερους «συμβούλους» σε αποφάσεις που χρειάζεται να πάρουμε στο πόκερ, αλλά και στις επενδύσεις.

Το να «ζυγίσετε» σωστά τα πράγματα, πριν πάρετε κάποια απόφαση, δεν ισχύει μόνο για το συναισθηματικό κομμάτι, αλλά και για το πρακτικό. Όπως διαχειρίζεστε το κεφάλαιό σας στο πόκερ και κατά συνέπεια τις πιθανότητες να κάνετε επιτυχημένες επιλογές ανάλογα με τα πονταρίσματά σας, έτσι και στις επενδύσεις είναι σοφό να «ζυγίζετε» τις επιλογές σας και να μην επενδύσετε μαζικά σε μία κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε τη μακροβιότητα των επενδύσεών σας, αφού θα υπάρχουν οι μετοχές που θα εξισορροπήσουν τυχόν απώλειες από άλλες, που πιθανώς δεν θα πάνε όπως τα είχατε υπολογίσει.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Αποφασίστε από την αρχή πού θα επενδύσετε την ενέργειά σας και πού θα εστιάσετε. Ένας έμπειρος παίκτης πόκερ γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι πολύ σημαντικό σε ποιο τραπέζι θα καθίσει. Με την ίδια λογική, ένας επενδυτής είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφασίσει, αρκετά νωρίς, σε ποιον τομέα είναι καλός και θέλει να εστιάσει. Τέλος, ένα από τα πιο βασικά πράγματα που μπορεί να μας διδάξει το πόκερ είναι ότι οι προβλέψεις μας δε βγαίνουν πάντα αληθινές. Έχει τεράστια αξία το ένστικτό σας και το να παρακολουθείτε τη ροή των εξελίξεων. Πάντα θα υπάρχουν οι φορές, που μία φαινομενικά «κακή» απόφαση μπορεί να σας βγάλει νικητές.