Ανάκτηση χαμένων αρχείων από εξωτερικούς δίσκους

Όλοι έχει χρειαστεί έστω και μια φορά στη ζωή μας να έρθουμε αντιμέτωποι με το συναίσθημα της απογοήτευσης, όταν συνειδητοποιούμε ότι πολύτιμα αρχεία έχουν χαθεί από τους εξωτερικούς μας δίσκους.

 

Είτε πρόκειται για αγαπημένες φωτογραφίες, σημαντικά έγγραφα ή δεδομένα αρχείου, η απώλεια περιεχομένου μπορεί να γίνει ένας πραγματικός πονοκέφαλος. Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανό να βρίσκεστε σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, αλλά μη πανικοβάλλεστε. Έχουμε προετοιμάσει με έναν απλό οδηγό για τις συνήθεις αιτίες απώλειας δεδομένων, αλλά και πώς είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό δίσκο.

Αιτίες απώλειας δεδομένων από εξωτερικούς δίσκους

Ατυχής διαγραφή

Τι πιο σύνηθες; Έχει συμβεί ακόμα και στους πιο έμπειρους χρήστες του διαδικτύου. Ένα λάθος κλικ, και ξαφνικά όλα τα αρχεία χάνονται. Η τυχαία διαγραφή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες απώλειας δεδομένων από εξωτερικούς δίσκους, αλλά ευτυχώς για εμάς, τις περισσότερες φορές, αν κινηθούμε γρήγορα και πρακτικά είναι αναστρέψιμη.

Καταστροφή αρχείων

Μερικές φορές υπάρχει η πιθανότητα τα αρχεία να καταστραφούν λόγω προβλημάτων, όπως διακοπές ρεύματος, εσφαλμένη εξαγωγή της μονάδας δίσκου ή μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό. Όταν συμβαίνει αυτό, το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρεθείτε σε αδυναμία πρόσβασης στα δεδομένα σας ή να μην μπορείτε να ανοίξετε ορισμένα αρχεία.

Φυσική βλάβη

Οι σκληροί δίσκοι μπορεί να είναι ανθεκτικές εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης, αλλά σίγουρα δεν είναι άτρωτοι. Φυσικές βλάβες, όπως πτώσεις, διαρροές ή άλλες φυσικές ατυχίες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο υλικό της μονάδας, καθιστώντας δύσκολη ή αδύνατη την ανάκτηση των αποθηκευμένων αρχείων σας.

Σφάλματα μορφοποίησης ή κατάτμησης

Έχετε ποτέ κατά λάθος μορφοποιήσει με λάθος τρόπο μονάδα δίσκου ή τμήμα αυτού; Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει πιο συχνά απ' ό,τι νομίζετε. Τα σφάλματα μορφοποίησης ή κατάτμησης μπορούν να εξαφανίσουν όλα τα δεδομένα της εξωτερικής σας μονάδας δίσκου σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Συμβουλές για την ανάκτηση δεδομένων  από εξωτερικούς δίσκους

Σταματήστε τη χρήση της μονάδας δίσκου

Πρώτα απ' όλα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να σταματήστε να χρησιμοποιείτε την εξωτερική μονάδα δίσκου, μόλις αντιληφθείτε ότι έχει υπάρξει απώλεια δεδομένων. Η συνέχιση της χρήσης της μονάδας θα μπορούσε ενδεχομένως, να αντικαταστήσει τα χαμένα αρχεία, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη ή και αδύνατη την ανάκτησή τους.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό ανάκτησης δεδομένων

Υπάρχουν πολλά εργαλεία ανάκτησης δεδομένων, που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τα χαμένα αρχεία από εξωτερικές μονάδες δίσκου. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να σαρώσουν τη μονάδα για διαγραμμένα ή κατεστραμμένα αρχεία και να προσπαθήσουν να τα ανακτήσουν, συχνά με υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Πολλά από αυτά προσφέρουν φιλικές οδηγίες βήμα προς βήμα, καθιστώντας τη διαδικασία ανάκτησης σχετικά απλή ακόμη και για όσους δεν διαθέτουν προηγμένες τεχνικές δεξιότητες.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Ακόμη και αν είστε έμπειρος χρήστης του υπολογιστή, δύσκολα θα έχετε τις γνώσεις ενός επαγγελματία. Εφόσον οι προσπάθειες ανάκτησης δεδομένων που κάνατε μόνοι σας, δεν είναι επιτυχείς, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν διαθέσιμες επαγγελματικές υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων, οι οποίες ειδικεύονται στην ανάκτηση χαμένων δεδομένων από προβληματικές ή κατεστραμμένες μονάδες δίσκου, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Επενδύστε στα προληπτικά μέτρα

Είναι μια καλή ιδέα να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε μελλοντική απώλεια δεδομένων. Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας σε πολλαπλές τοποθεσίες, φυλάξτε τις εξωτερικές σας μονάδες δίσκου σε ασφαλή και προστατευμένη τοποθεσία και να είστε προσεκτικοί όταν τις χειρίζεστε ή τις μεταφέρετε.

Συμπερασματικά

Η απώλεια δεδομένων από εξωτερικούς δίσκους, προκαλέι σίγουρα μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση, αλλά η κατανόηση των κοινών αιτιών μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

 

Με λίγη υπομονή και τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείτε να διασώσετε τα δεδομένα σας και να επιστρέψετε στη δουλειά σας ως συνήθως, χωρίς καμία απώλεια. Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι το κλειδί, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθείτε σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση.