Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

Στον φετινό εορτασμό συμμετέχουν 49 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 20 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 23 έως την Κυριακή 26 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων

Α. Στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων διοργανώνει εκπαιδευτική δράση για μαθητές δημοτικού στο Βυζαντινό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγιά) Ασπροκκλησιάς του Δήμου  Μετεώρων. Στη δράση θα γίνει ξενάγηση στο ναό και στις τοιχογραφίες του που συντηρήθηκαν πρόσφατα από την ΕΦΑ Τρικάλων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί  τους τοπικούς θρύλους του χωριού της Ασπροκκλησιάς και στις παραδόσεις της υπαίθρου που έχουν συνδεθεί με τον ναό της και με τα θέματα των τοιχογραφιών που τον κοσμούν.  Στη δράση θα συμμετέχει ο εικαστικός Ηλίας Κοτσίρας, που θα συμβάλλει σε μια διαφορετική ανάγνωση της τέχνης της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τοιχογραφίας.

Ημερομηνία εκδήλωσης:  Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Ώρα εκδήλωσης:  10.00 π.μ.

Σημείο συνάντησης:  Προαύλιος χώρος Ι. Ν.  Κοιμήσεως Θεοτόκου, Ασπροκκλησιά, Δήμου Μετεώρων.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2431076647 Ευαγγελία Ντάφη

Β. Εκπαιδευτική δράση για μαθητές δημοτικού, στο Βυζαντινό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην κοινότητα Αχλαδοχωρίου Τρικάλων.

Οι μικροί συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την  ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του μνημείου και θα ανακαλύψουν τη γλυπτική διακόσμηση, τα κεραμοπλαστικά κοσμήματα και τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες της μεταβυζαντινής περιόδου, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στην κατασκευή και διακόσμηση του μνημείου.

Ημερομηνία εκδήλωσης:  Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Ώρα εκδήλωσης: 10.00 π.μ.

Σημείο συνάντησης:  Προαύλιος χώρος Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχλαδοχωρίου

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2431076647

Γ. Εκπαιδευτική δράση για μαθητές δημοτικού στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας, πλησίον του οικισμού Πετρόπορος, στον οποίο εκτελούνται ανασκαφικές εργασίες στο πλαίσιο ανάδειξης του χώρου. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνον να γνωρίσουν την αρχαία θεσσαλική πόλη, αλλά και να παρακολουθήσουν την διαδικασία της ανασκαφής, καθώς και να συζητήσουν με τους υπεύθυνους του έργου.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 23-24 Μαΐου 2024

Ώρα εκδήλωσης: 10.00-12.00

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος Πέλιννας, πλησίον του οικισμού Πετρόπορος.

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2431076647 (Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης)