Υπάρχουν συμπτώσεις που σε κάνουν να πιστεύεις πως πράγματι ο κόσμος που ζούμε είναι μικρός. Ο Μιχάλης Ταμήλος βρέθηκε πρόσφατα στη Ζάμπια, καλεσμένος Λαρισαίου φίλου του που ζει μόνιμα στην μακρινή Αφρικανική χώρα. Αφού έκανε τα σχετικά εμβόλια, ταξίδεψε από την Αθήνα στο Ντουμπάϊ (5,5 ώρες πτήσης) και από εκεί, με την Emirates, άλλες 7,5 ώρες μέχρι να φτάσει στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας Λουσάκα.

Έμεινε μόλις για ένα τετραήμερο, αρκετό όμως για να πάρει μια καλή γεύση από την αχανή αυτή χώρα της Αφρικής η οποία προσεγγίζει σε έκταση το σύνολο των Βαλκανίων, έχοντας όμως μόνο 16 εκ. κατοίκους. Έκανε τουρισμό, ενημερώθηκε για την οικονομική δραστηριότητα της Ζάμπια η οποία αναπτύσσεται, παρακαλώ, με σχεδόν 5% το χρόνο και συνάντησε Έλληνες ομογενείς οι οποίοι διαθέτουν μικρή κοινότητα αλλά διαπρέπουν σε επιχειρηματικότητα καθώς κατέχουν σημαντικές τοπικές επιχειρήσεις.

Μια των ημερών, καθώς έτρωγαν σε Κυπριακό εστιατόριο της Λουσάκα, παραλίγο να του πέσει το …πιρούνι από το χέρι όταν άκουσε έναν λευκό να του φωνάζει πλησιάζοντας: «Κύριε Ταμήλο τι κάνετε εσείς εδώ;»!

Ήταν Τρικαλινός, από το Διάσελο! Βασίλης Μαροσούλης, ανεψιός του γνωστού βασιλιά των μπουζουκιών της Αθήνας. Ο Μαροσούλης ζει μόνιμα εκεί τα τελευταία χρόνια, παντρεμένος με Ζαμπιανή, και είναι ο υπεύθυνος των δύο ρεστοράν που διαθέτει ο Κύπριος επιχειρηματίας στην Λουσάκα.

Το κλου της αποχαιρετισμού ήταν η παράκληση του Μαροσούλη προς τον Ταμήλο επιστρέφοντας στα Τρίκαλα να δώσει τους χαιρετισμούς του στον …Βαγγέλη Πλεξίδα. Τα μπουζούκια σφυρηλατούν αναλλοίωτους δεσμούς φιλίας… 

Κ.Τ.