Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας "Μήδεια", που προβλέπεται να επηρεάσει ολόκληρη την Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά της τα χιόνια και στα πεδινά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ακόμη μία σημαντική σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πολιτική Προστασία με την συμμετοχή των υπουργών Μ.Χρυσοχοϊδη, Ν.Χαρδαλιά, Στ. Πέτσα, του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ.Παπαστεργίου, και τους προέδρους των Δήμων των 13 Περιφερειεών της χώρας, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει η "Μήδεια". 

Οι μετεωρολόγοι, σχεδόν μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τα δεδομένα του καιρού που είχαν στην διάθεσή τους, έκαναν λόγο για έναν χιονιά που θα μας θυμίσει τον Μάρτιο του 1987 και μέχρι στιγμής τα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν σε αυτήν την άποψη. 

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, με σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων και στην συνέχεια με ένα κύμα ψύχους, παρόμοιο με εκείνο σε διάρκεια και ένταση του Μαρτίου του 1987. 

Η είσοδος του ξενοδοχείου Αχίλλειον! 
Το αυτοκίνητο της εποχής προδίδει το παρελθόν μαζί με την μεγάλη ταμπέλα στην είσοδο της ισόγειας αίθουσας του ξενοδοχείου, που λειτουργούσε ως "Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Τρικάλων"

Τί είχε συμβεί τον Μάρτιο του 1987

Τη 2α Μαρτίου 1987 (Καθαρά Δευτέρα) ο καιρός στην Αττική ήταν ανοιξιάτικος και έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να γιορτάσουν τα Κούλουμα στους λόφους και τις πλατείες με ιδιαίτερο κέφι. Αρκετά καλός ήταν ο καιρός και στην υπόλοιπη χώρα. Τίποτα δεν έδειχνε αυτό που θα επακολουθούσε. Την επομένη, 3 Μαρτίου, ο καιρός άρχισε να χαλάει στη ΒΔ Ελλάδα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Η εξέλιξη ήταν ταχύτατη.

Ως το βράδυ οι ψυχρές αέριες μάζες είχαν φθάσει στην κεντρική Ελλάδα και είχε ήδη χιονίσει στη βόρεια χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της νύχτας προς την 4η Μαρτίου στη Λήμνο ξέσπασε χιονοθύελλα με τις ριπές των βοριάδων να φθάνουν στο νησί τους 65 κόμβους. Στη διάρκεια της 4ης Μαρτίου τα χιόνια κατέβηκαν πολύ γρήγορα από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα και ως το απόγευμα είχαν φθάσει στο Ελληνικό. Στις 5 Μαρτίου χιόνισε και στο Ν. Αιγαίο, για πρώτη φορά Μάρτιο μήνα.

Στη Θεσσαλία και την Εύβοια το ύψος του χιονιού στα πεδινά έφθασε το ένα μέτρο και έμεινε στο έδαφος επί πολλές ημέρες. Πέρα από αυτό, στις περισσότερες περιοχές της χώρας σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών του συγκεκριμένου μήνα από τότε που φυλάσσονται αρχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, ρεκόρ ελάχιστων τιμών θερμοκρασίας Μαρτίου σημειώθηκαν: στο Σουφλί (-16), την Τρίπολη (-16), τη Φλώρινα (-14), την Αλεξανδρούπολη (-14), τα Τρίκαλα Θεσσαλίας (-12), την Καστοριά (-12), την Αλίαρτο (-10), τα Γιάννενα (-8), τη Λαμία (-7), το Τατόι (-7), τη Λήμνο (-6), την Αγχίαλο (-6), το Άργος (-5), τη Ν. Φιλαδέλφεια (-3,6), το Ελληνικό (-1,6).

Ρεκόρ σημειώθηκαν, όπως αναφέρει το ziakopoulos.blogspot.com, ακόμα και στον αριθμό των ημερών με ολικό παγετό: Κοζάνη (9), Φλώρινα (8), Λάρισα, Τρίκαλα, Κύμη (6), Τανάγρα, Τρίπολη (5). Να σημειώσουμε ακόμα ότι στη Ν. Φιλαδέλφεια η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Μαρτίου 1987 ήταν 11,6 βαθμοί (καν. τιμή 15,4) και η μέση ελάχιστη θερμοκρασία 3,3 βαθμοί (καν. τιμή 6,7). Στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες το Μάρτη του 1987 και οι κανονικές τιμές είναι αντίστοιχα 9,7 (καν. τιμή 14,1) και 9,1 (καν. τιμή 14,7) βαθμοί.

Ο Μάρτιος του 1987 ήταν για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο ψυχρότερος Μάρτιος τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή (κυρίως στις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών), την κτηνοτροφία και τις υποδομές (έσπασαν από τον παγετό σωλήνες ύδρευσης κ.λπ.) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Μάρτιος του 1987 στα Τρίκαλα 

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ο χιονιάς του Μαρτίου του 1987 αποτελεί μια πολύ ισχυρή ανάμνηση, αφού ξαφνικά παρέλυσαν τα πάντα λόγω του τεράστιου όγκου του χιονιού. 

Ένα φαινόμενο αρκετά σπάνιο στην έντασή του για τα αστικά κέντρα της πεδινής Θεσσαλίας, που δεν ήταν καθόλου συνηθισμένα σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. 

Το χιόνι κάλυψε τα πάντα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας την μετακίνηση αδύνατη όχι μόνο εντός των πόλεων, αλλά κυρίως δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας. 

Το 1987 η Ασκληπιού δεν ήταν πεζόδρομος!
Στο βάθος η κεντρική πλατεία, με το χαρακτηριστικό μεγάλο της δέντρο. Μπροστά η κεντρική γέφυρα και τα φανάρια πριν ακόμα πεζοδρομηθεί, όπως είναι εδώ και πολλά χρόνια. 

Σε συνδυασμό με τον παγετό που ακολούθησε, τα βουναλάκια του χιονιού έμειναν στα πεζοδρόμια και στις άκρες των δρόμων για αρκετό καιρό και στα Τρίκαλα, αλλάζοντας την εικόνα του τοπίου της πόλης. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από 30 χρόνια οι δυνατότητες των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού ήταν περιορισμένες σε σχέση με σήμερα, με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη προειδοποίση της ραγδαίας μεταβολής του καιρού, που ήταν ταχύτατη και σφοδρότατη. 

Η διασταύρωση των οδών Ασκληπιού και Καποδιστρίου, με το video club της εποχής, Fisher Video Club, φαινόμενο άγνωστο και ακατανόητο για την νέα γενιά! 
Δίπλα του διακρίνεται το θρυλικό "Βυζάντιο", ενώ από πάνω ήταν τα γραφεία της Αστυνομίας.

trikalaenimerosi.gr, με πληροφορίες από in.gr