Τελικά, όλοι οι έρωτες ζουν; Ή όλοι πεθαίνουν; Οι αταίριαστοι μήπως είναι οι καλύτεροι; Κι όλοι έχουν επιτυχημένο τέλος; Ερωτήματα (και μερικές απαντήσεις) από την εκτός των συνηθισμένων γαλλική κομεντί «Μήπως είσαι ο τύπος μου», με πολλά βραβεία, πολλά εισιτήρια, διπλή οπτική και μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Κλεμέν, ένας νέος Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας μετατίθεται για έναν χρόνο, στην επαρχιακή πόλη Αράς. Mακριά από το Παρίσι και την νυχτερινή του ζωή, ο Κλεμέν δεν ξέρει πώς θα καταφέρει να περάσει αυτόν το χρόνο, παρά την βοήθεια του Καντ και του Προυστ. Η Τζένιφερ, μια όμορφη κομμώτρια από το Αράς, πιστεύει ότι ένα καλό κούρεμα μπορεί να αλλάξει την ζωή των ανθρώπων και περνάει τον χρόνο της διαβάζοντας κουτσομπολίστικα περιοδικά και τραγουδώντας καραόκε. Οταν οι δυό τους συναντηθούν, ο έρωτάς τους θα είναι δυνατός και θα τους συναρπάσει. Είναι όμως αυτός ο έρωτας αρκετός για να γεφυρώσει τους δύο διαφορετικούς κόσμους τους
ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο ηθοποιός και τώρα σκηνοθέτης Λουκά Μπελβό («38 Μάρτυρες») επιχειρεί να παλέψει με τα κλισέ της ρομαντικής κομεντί, έστω και μέσα στο αρχετυπικό σχήμα του «Πυγμαλίωνα» και της αδαούς κοπέλας, το οποίο έχουμε δει τόσες φορές στο σινεμά (κι όχι μόνο). Για αυτό και επιλέγει τον Λοΐκ Κορμπερί, έναν ψυχρό θεατρικό ηθοποιό (της σχολής της Κομεντί Φρανσέζ) και του πετάει σε αντίστιξη τη ζουμερή, χαρά της ζωής (μεταμορφωμένη από τη «Ροζέτα») Εμιλί Ντεκέν. Εκείνη δίνει ανθρωπιά, τρυφερότητα σ' έναν ρόλο του ανθρώπου γεμάτου ελπίδα (αυτό δεν είναι κι ο έρωτας άλλωστε, ελπίδα;), εκείνος κουβαλά το μαύρο σύννεφο του ανάπηρου συναισθηματικά ανθρώπου που δεν μπορεί να βγει από τα όριά του και τεστάρει τα δικά σου. Ο Μπελβό στο δεύτερο μέρος της ταινίας τραβάει άξαφνα την πρίζα από τις φιλοσοφίες, τις θεωρίες, ή τις χαριτωμενιές μιας κομεντί και γίνεται δράμα - παρόμοιο με τη συνειδητοποίηση ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αυτά συμβαίνουν μόνο σε ταινίες. Η ατμόσφαιρα βαραίνει, την κατάληξη θα τη δείτε με τα μάτια και την καρδιά σας.
info
•    Τίτλος: Μήπως είσαι ο τύπος μου;
•    Σκηνοθεσία: Λουκά Μπελβό
•    Σενάριο: Λουκά Μπελβό
•    Πρωταγωνιστούν: Εμιλί Ντεκέν, Λοίκ Κορμπερί
•    Μουσική: Φρεντερίκ Βερσεβάλ
•    Διάρκεια: 111 λεπτά
•    Χώρα: Γαλλία, Βέλγιο
•    Ετος: 2014
•    Γλώσσα: Γαλλικά
ΒΡΑΒΕΙΑ
- τρία βραβεία Μαγκρίτ
- μεγάλα βραβεία του σινεμά στο Βέλγιο
- υποψήφια για τα Βραβεία Σεζάρ
- υποψήφια για τα Βραβεία Λυμιέρ
- προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο,
- μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Ιταλία. όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.
* Η ταινία είναι μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Φιλίπ Βιλέν
Πηγή athinorama.gr, flix.gr