Αυξάνονται οι κρατικές ενισχύσεις σε 11 τουλάχιστον περιφέρειες της χώρας (μεταξύ αυτών και η Θεσσαλία) από την 1η Ιανουαρίου 2017 κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό θα συμβεί διότι η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας οδήγησε σε περαιτέρω πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και προκάλεσε έτσι την ανάγκη για αναθεώρηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ). Οι αλλαγές στον ΧΠΕ πρακτικά σημαίνουν αύξηση των κρατικών ενισχύσεων για τα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον 4399/2016.
Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου από 25% που είναι σήμερα σε 35% από την 1/1/2017.
Ο ισχύων σήμερα ΧΠΕ είχε διαμορφωθεί με βάση τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2008-2010, ενώ η αναθεώρηση θα βασισθεί στα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2012-2014. Αξίζει να τονιστεί ότι στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού όρου.
Η διολίσθηση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς…
Τ.Π.