Νέο σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης στην περιοχή των Μετεώρων: στην περιοχή του Κακοπλευρίου Καλαμπάκας δηλητηριάστηκαν έξι ποιμενικοί σκύλοι, ιδιοκτησίας τοπικού κτηνοτρόφου. Όλα τα ζώα κατέληξαν.
Μετά από επικοινωνία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας, τον Πρόεδρο της κοινότητας Κακοπλευρίου αλλά και τον παθόντα κτηνοτρόφο, την περιοχή επισκέφθηκε η Oμάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αποτελούμενη από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τον χειριστή του.
Στην έρευνα που διενεργήθηκε, εντοπίστηκε μια πλαστική σακούλα που περιείχε δυο τεμάχια κρέας κοτόπουλου, τοποθετημένη «στρατηγικά» πλησίον του δρόμου πρόσβασης στην κτηνοτροφική εγκατάσταση. Τα κομμάτια αυτά κρέας πιθανώς αποτελούν τα δηλητηριασμένα δολώματα που είχαν τοποθετηθεί σε εκείνο το σημείο, με στόχο την εξόντωση των συγκεκριμένων ποιμενικών σκύλων. Επίσης, εντοπίστηκε ένας δηλητηριασμένος Λύκος, μία δηλητηριασμένη  Αλεπού -η οποία μάλιστα είχε εν μέρει φαγωθεί από κάποιο άλλο ζώο- και ένας ποιμενικός σκύλος. Ο εν λόγω ποιμενικός σκύλος ήταν ιδιοκτησίας του ίδιου κτηνοτρόφου και αποτελεί τον έβδομο σκύλο του που δηλητηριάστηκε. Από την Αλεπού αφαιρέθηκε το στομάχι, ώστε να σταλεί για τοξικολογικές εξετάσεις. Οι υπόλοιποι έξι ποιμενικοί σκύλοι που είχαν δηλητηριαστεί αρχικά, απομακρύνθηκαν από τον ιδιοκτήτη και θάφτηκαν όπως ορίζουν οι οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Oμάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ορνιθολογικής πραγματοποίησε και επιπρόσθετη επιτόπια έρευνα στην περιοχή, συνοδεία Δασοφύλακα, στην οποία εντοπίστηκαν ένα δηλητηριασμένο δόλωμα τοποθετημένο στον δασικό δρόμο ακριβώς πάνω από την κτηνοτροφική εγκατάσταση και ένας δηλητηριασμένος ποιμενικός σκύλος άγνωστου ιδιοκτήτη. Το δηλητηριασμένο δόλωμα ήταν τεμάχιο κρέατος εμποτισμένο με μια πράσινη υγρή ουσία (πιθανώς εντομοκτόνο) με έντονη οσμή. Το συγκεκριμένο δόλωμα ήταν ακριβώς ίδιας μορφολογίας και τεχνοτροπίας με τα δολώματα που είχαν βρεθεί τον περασμένο Ιανουάριο στην περιοχή «Ξηροπόταμου» Μύκανης, η οποία είναι αρκετά κοντά στην περιοχή του τρέχοντος συμβάντος. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει τον ίδιο δράστη ή ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά την κατασκευή του δολώματος μεταξύ των δραστών.
Το κίνητρο του συγκεκριμένου περιστατικού δηλητηρίασης ήταν κατά πάσα πιθανότητα η δηλητηρίαση των συγκεκριμένων ποιμενικών σκύλων. Συνολικά, από το συγκεκριμένο περιστατικό, θανατώθηκαν τουλάχιστον δέκα ζώα ( οκτώ ποιμενικοί σκύλοι, ένας Λύκος και μια Αλεπού).
Σημειώνεται ότι η περιοχή της δηλητηρίασης αρκετά κοντά (12 χλμ.) στην παλαιότερη φωλιά Ασπροπάρη της Αγ. Παρασκευής. Τα πουλιά της εν λόγω φωλιάς δηλητηριάστηκαν τον Ιούλιο του 2015 και η περιοχή του Κακοπλευρίου αποτελούσε συνηθισμένο μέρος αναζήτησης τροφής γι’ αυτά. Στην περιοχή των Μετεώρων, απομένει πλέον μόνο ένα ζευγάρι Ασπροπάρη.
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:
τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)