Από δεκαετίες θυμάμαι πως οι πολίτες ήθελαν και προσπαθούσαν να εκλέξουν, για την κάθε είδους εξουσία, ανθρώπους που ήταν μορφωμένοι, δηλ. είχαν τύχει μιας Ανωτάτης Παιδείας, που θα τους έδινε την δυνατότητα να αντιληφθούν, να προγραμματίσουν και να βρουν λύσεις στα προβλήματα, που απασχολούσαν τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Το κακό, όμως, ήταν ότι αυτοί οι Αιρετοί ήταν, κυρίως, παιδιά της Οικογενειοκρατίας, του Οικονομικού και του Πολιτικού κατεστημένου.
Αυτή η κατάσταση άλλαξε κάπως μετά το 1981, που πήρε την κυβέρνηση της χώρας στα χέρια του το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έκτοτε η κατάσταση μπερδεύτηκε πολύ και βγήκαν σε κυβερνήσεις, ακόμα και σήμερα, άτομα που δεν είχαν τελειώσει ούτε τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ήταν όμως, πανούργοι, ψεύτες, κλέφτες, αναξιοπρεπείς, αγενείς και θρασύτατοι.
Έτσι τίθεται το ερώτημα ποιος είναι ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ και τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει; Ένας μαθητής του φιλοσόφου ΣΩΚΡΑΤΗ τον ρώτησε κάποτε για το θέμα αυτό και πήρε την παρακάτω απάντηση, χωρίς φυσικά να αναφέρεται ο Σωκράτης, στην συσσώρευση γνώσεων, αλλά με απλό και κατανοητό λόγο είπε τα εξής; Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς που δείχνει ο άνθρωπος στην καθημερινή του βιοπάλη, και ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ είναι αυτός που μπορεί να χειραγωγήσει τις δυσκολίες της ζωής και όχι αυτός που σέρνεται πίσω από αυτές. Είναι εκείνος που είναι γενναίος και προχωρά με βάση την λογική. Είναι αυτός που είναι έντιμος σ’ όλες τις συναλλαγές του. Είναι εκείνος που καλοπροαίρετα αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα γεγονότα και τους αντιπαθείς συμπολίτες του. Είναι αυτός που ελέγχει το βαθμό και το είδος των απολαύσεων και δεν γονατίζει από τις ατυχίες και τις αποτυχίες. Τέλος είπε πως ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ είναι αυτός που δεν αλλάζει, δεν φθείρεται από τις επιτυχίες και την δόξα της ζωής.
Αν σ’ όλα αυτά προσθέταμε την γνώμη του Πλάτωνα που έλεγε το «πόσο χαριτωμένο πράγμα είναι να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και την άποψη της Χριστιανικής Πίστεως ότι «πρέπει να αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου» τότε θα βρίσκουμε τον πραγματικά Μορφωμένο Άνθρωπο που ο Διογένης τον έψαχνε με το … φανάρι.
Πόσοι απ’ αυτούς που μας κυβέρνησαν ή μας κυβερνούν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά; Ελάχιστοι και αυτοί μπαίνουν στο περιθώριο από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κατεστημένου και της Ολιγαρχίας και που παίρνουν μηνιαίο μισθό 15.000ευρω το μήνα. Άλλα λέγουν και κάνουν προεκλογικά και τα αντίθετα υλοποιούν μετεκλογικά. Για να παραμείνουν στην Εξουσία είναι ικανοί να πουλήσουν και τα Ιερά και τα Όσια και την ίδια την Πατρίδα.
Eίχε άδικο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης που είπε χτες στην Αστόρια της Νέας Υόρκης ότι « αν υπήρχε πολιτικό δικαστήριο θα έπρεπε να είχε εκτελέσει τον Τσίπρα» ; Δυστυχώς τα … Αργύρια… πρόδωσαν και το Χριστό…!
Κώστας Πατέρας, Πολιτευτής Τρικάλων